НБУ зобов'язав банки забезпечити доступність 50% відділень до 2025 року для людей з інвалідністю

Національний банк України зобов'язав банки забезпечити фізичну та інформаційну доступність щонайменше 50% своїх відокремлених підрозділів у кожному регіоні для людей з інвалідністю до 1 січня 2025 року. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

«Національний банк України зобов’язав банки забезпечити фізичну та інформаційну доступність щонайменше 50% від загальної кількості їх відокремлених підрозділів у регіоні, щоб сприяти створенню безпрецедентно інклюзивного фінансового простору для кожного громадянина України, зокрема ветеранів війни, осіб з інвалідністю та людей старшого віку», - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що відповідні зміни внесено до Положення про ліцензування банків. Згідно з ними, банки мають визначити такі відділення з урахуванням правил інклюзивного надання фінансових послуг та забезпечити їх доступність до 1 січня 2025 року, а надалі підтримувати виконання цієї вимоги на постійній основі.

«Фізична доступність відділень забезпечуватиметься з урахуванням відповідних державних стандартів з питань інклюзивності будівель і споруд», - зауважили в Нацбанку. 

Банки зобов'язані таокж інформувати клієнтів про місцезнаходження, контакти та графік роботи доступних відділень на своїх офіційних вебсайтах, у мобільних додатках, через служби підтримки та в приміщеннях банків.

Читайте також: НБУ назвав причини прискорення інфляції та спрогнозував подальше зростання цін

"Безбар'єрні фінансові послуги мають стати повсякденною нормою нашого життя, адже це – наш обов'язок перед ветеранами та тими, хто постраждав у цій війні", – прокоментував рішення голова НБУ Андрій Пишний.

Як повідомялося, 9 квітня під час конференції з питань реінтеграції ветеранів голова НБУ Андрій Пишний та керуючий директор ЄБРР у секторі фінансових установ Франсіс Маліж підписали Меморандум про взаєморозуміння між НБУ та ЄБРР, який передбачає співпрацю установ для забезпечення згуртованості фінансового сектору щодо питань упровадження стандартів інклюзивної діяльності та послуг, підтримки та ресоціалізації ветеранів війни в Україні.

Фото: Alamy