Ядерні регулятори України та Норвегії розпочали два нових проєкти

У 2024 році Державна інспекція ядерного регулювання України та Норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) розпочали реалізацію двох нових спільних проєктів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ДІЯРУ.

"Перший проєкт - NORM – це спільна робота над регламентом безпечного поводження з неядерними природними радіоактивними матеріалами", - йдеться у повідомленні.

У ДІЯРУ уточнили, що цей комплексний проєкт має поліпшити контроль за різними аспектами діяльності підприємств, які генерують неядерні природні радіоактивні матеріали.

Другий проєкт - ARGOS - має посилити систему аварійної готовності та реагування на радіаційні аварії. Станом на середину вересня вже тривають навчання українських фахівців та налаштування переданого норвезькою стороною програмного забезпечення.

Читайте також: Україна не може гарантувати МАГАТЕ, що ядерні матеріали на ТОТ використовуються у мирних цілях

Як повідомлялося, станом на 2024 рік ДІЯРУ та DSA реалізовують 18 спільних проєктів. Зокрема, ядерні регулятори співпрацюють у напрямках розробки процедур відновлення регуляторного контролю над ядерними об’єктами, які постраждали від окупації та бойових дій; обстеження звільнених територій та забезпечення їх обладнанням для радіаційної розвідки.

Загалом Держатомрегулювання та DSA від початку співпраці у 2014 році дали старт 42 спільним проєктам, з яких 24 вже завершені.