НБУ підвищив нормативи обов’язкового резервування для банків на 5 в. п.

З 11 жовтня 2024 року Національний банк України підвищив нормативи обов’язкового резервування на 5 відсоткових пунктів та збільшив до 60% частку обов’язкових резервів, яку банки мають змогу покривати за рахунок бенчмарк-ОВДП.

Про це повідомили в Нацбанку, передає Укрінформ.

"Національний банк України підвищив нормативи обов’язкового резервування на 5 в. п. (за винятком нормативів для строкових вкладів фізичних осіб у гривні строком 93 календарних дні та більше). Крім того, з цієї самої дати НБУ збільшить до 60% частку обов’язкових резервів, яку банки мають змогу покривати за рахунок бенчмарк-ОВДП", - ідеться у повідомленні.

Водночас відбулася модифікація параметрів інших інструментів та операцій монетарної політики НБУ.

Так, із 20 вересня 2024 року знижуються ставки за тримісячними депозитними сертифікатами до 15,5%. Також зменшуються ставки за кредитами рефінансування - до 16%, а максимальний строк їх надання обмежено 14 днями. Ставки за депозитними сертифікатами овернайт і надалі дорівнюватимуть обліковій ставці.

У Нацбанку переконані, що комбінація цих заходів збільшить гнучкість банків в управлінні власною ліквідністю та стимулюватиме додатковий попит на ОВДП, що посилить спроможність уряду залучати необхідні обсяги фінансування на внутрішньому борговому ринку.

Читайте також: Інфляція помірно зростатиме у найближчі місяці - Нацбанк

"Основною метою цих змін було сприяння уряду у закритті бюджетного розриву цього року. Відповідно, у залученні додаткових 220 млрд грн, які виникли у нього у звʼязку з військовими потребами та видатками. Ми розробляли цей дизайн монетарної політики таким чином, щоб вона мала нейтральний ефект як на макроекономічні умови, так і на можливості у досягненні монетарних цілей", - прокоментував заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Як повідомлялося, правління НБУ ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%. У НБУ підкреслюють, що таке рішення спрямоване на підтримання інтересу до заощаджень у гривні та стримування попиту на валютному ринку.

Фото: НБУ