Інфляція помірно зростатиме у найближчі місяці - Нацбанк

Інфляція помірно зростатиме у найближчі місяці - Нацбанк

Прогноз
Укрінформ
Тиск на ціни зберігатиметься найближчим часом, проте в наступному році інфляція сповільниться.

Про це повідомили в Національному банку України, передає Укрінформ.

«Упродовж останніх місяців інфляція очікувано пришвидшилася. У серпні споживча інфляція зросла до 7,5% у річному вимірі, що було близьким до липневого прогнозу НБУ. Фундаментальний ціновий тиск, вимірюваний показником базової інфляції, також посилювався (6,5% p/p)», - йдеться у повідомленні.

При цьому зростання споживчих цін пояснюється впливом гірших цьогорічних врожаїв, збільшенням витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію й оплату праці, а також ефектами від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці. Однак інфляційні очікування залишалися доволі стійкими, стверджують в НБУ.

Прогнозується, що інфляція помірно зростатиме в найближчі місяці через розширення сукупного попиту внаслідок бюджетних видатків, збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів.

Читайте також: ВВП України у серпні зріс на 3,5% - Мінекономіки

"Однак виважена монетарна політика НБУ та зменшення зовнішнього цінового тиску сприятимуть поступовому сповільненню інфляції та її поверненню до цілі 5% упродовж наступних років. Для досягнення цілі НБУ, зокрема, підтримуватиме контрольовану ситуацію на валютному ринку", - переконують в НБУ.

Як повідомлялося, Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 13%. Цей рівень діятиме з 1 жовтня 2024 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-