У Раді зареєстрували законопроєкт, який дає старт роботі поштового банку

АТ «Укрпошта» спільно з Національним банком України та депутатами розробили законопроєкт про розвиток фінансової інклюзії в Україні, що дасть змогу надавати фінансові послуги в тому числі у відділеннях поштового оператора.

Про це у Телеграмі повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський, передає Укрінформ.

«Завдяки спільній роботі НБУ, Верховної Ради, Офісу Президента, ну і, звісно, Укрпошти, підготовлено та внесено до ВРУ Закон 12044 про вирішення питання фінансової інклюзії, який відкриває шлях до початку роботи поштового банку», - йдеться в повідомленні.

Так, проєктом закону передбачається, що базові фінансові послуги (відкриття рахунків, платежі тощо) будуть доступними там, де немає чи недостатньо банківських відділень. Йдеться насамперед про важкодоступні віддалені та наближені до зони бойових дій й звільнені території. За словами Смілянського, сьогодні банки та банкомати присутні лише в 4% населених пунктів. Також з’являється можливість отримувати фінансові послуги вдома й за відсутності електроенергії та звʼязку.

Оператором фінансової інклюзії може стати будь-яка компанія або банк з розгалуженою мережею відділень по всій Україні, які будуть обмежені у кредитуванні великих компаній та деяких валютних операціях.

Цей оператор має відповідати всім нормативам НБУ, а всі його вклади - бути застрахованими у Фонді гарантування вкладів.

Смілянський додав, що паралельно з законопроєктом розробляється постанова про передачу PIN Bank АТ «Укрпошта».

Наразі законопроєкт підтримується Міністерством інфраструктури України, Міністерством економіки та Міністерством фінансів. Крім того, як зауважив очільник Укрпошти, питання фінансової інклюзії, після проведення переговорів з МВФ, знайшло свої відображення у меморандумі МВФ.

Читайте також: Рада ухвалила закон про продаж акцій держави у банках

«Тож нічого не порушуємо, знайшли компромісне рішення для всіх сторін», - додав Смілянський.

Як повідомлялося, АТ «Укрпошта» з 1 липня збільшує тарифи “Укрпошта. Стандарт” і “Укрпошта. Експрес” у середньому на 5-10 грн.