Спільна конфіскація заморожених активів РФ західними країнами нівелює ризики для них - експертка

Ексклюзив

Якщо всі західні країни коаліційно конфіскують заморожені російські активи, це нівелює всі ризики.

На цьому в коментарі Укрінформу наголосила співзасновниця Міжнародного центру української перемоги, член правління ЦПК Олена Галушка.

«Коли треті країни адвокатують проти конфіскації, то дуже часто використовують кілька аргументів. Один з них, що вони будуть забирати свої резерви і переводити їх в іншу валюту. Тоді виникає питання – яку валюту?... Найбільше резервів (59%) – це долар, 20% – це євро», – зазначила вона.

Галушка наводить дані, що ще 5% валютних резервів зберігається в японській єні, 5% - у британському фунті, а на китайський юань і решту валют світу припадає 2% і 9% глобальних резервів відповідно.

«Ми говоримо нашим партнерам, що якщо США, Європа, Японія, Британія підуть разом, то куди всі ці активи перетечуть? Очевидно, що якщо буде рішення Групи семи, Швейцарія й Австралія швидше будуть тяжіти до них, а не до Китаю. Тому вже аргумент про те, що «завалять» західні валюти, не є валідним», – відзначила експертка.

Китайський юань, за оцінкою Галушки, не є резервною валютою, адже він не конвертується вільно, фінансовий ринок Китаю не є вільним, бо в країні є атаки та тиск на інвесторів.

Вона також акцентувала, що потенційно на західні валюти може вплинути лише конфіскація активів однією країною. Тоді б резерви могли б перетекти, наприклад, з долара в євро. Саме тому Україна пропонує приймати рішення коаліцією.

«Вони (противники конфіскації – ред.) говорять, що почнуть розпродувати західні цінні папери, виводити свої кошти і вкладати їх кудись в інше місце. Ми знову повертаємося до проблеми – куди? В ОАЕ, Саудівську Аравію, Індонезію, Китай, Росію? Західний фінансовий ринок настільки сильний, домінуючий, що знайти заміну і їхнім резервним валютам, і цінним паперам, мʼяко кажучи, не так просто», – переконана вона.

Читайте також: Японія працює над наданням Україні позики із заморожених активів РФ - посол

Як повідомлялося, Саудівська Аравія на початку цього року приватно натякала країнам Групи семи, що може продати частину європейських боргових зобов'язань, якщо держави G7 вирішать конфіскувати заморожені активи Росії.