Пишний: В Україні зʼявиться новий тип фінустанови - банк фінансової інклюзії

В Україні зʼявиться новий тип фінансової установи – банк фінансової інклюзії (БФІ), який працюватиме за спеціальною обмеженою ліцензією.

Про це повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний на зустрічі з журналістами в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

“Національний банк України представляє концепцію нового типу фінансової установи – банку фінансової інклюзії (БФІ), який працюватиме за спеціальною обмеженою ліцензією для забезпечення доступу до базових фінансових послуг у віддалених та прифронтових районах”, - повідомив Пишний.

За його словами, у разі прийняття Верховною Радою законопроєкту №12044, Національний банк дозволить акціонерним товариствам отримувати обмежену банківську ліцензію для створення БФІ.

Банки фінансової інклюзії зможуть надавати базові фінансові послуги у віддалених, малонаселених територіях, прифронтових зонах та на звільнених територіях.

«Банк фінансової інклюзії – це банк для фізичних осіб, малого бізнесу, валютообмінних операцій та проведення розрахунків. Це не про середній і великий бізнес. БФІ дасть змогу нашим громадянам отримати доступ до основних фінансових продуктів по всій країні», - зауважив голова НБУ.

Статус БФІ зможуть отримати акціонерні товариства, які відповідатимуть усім пруденційним вимогам і нормативам НБУ. Їхня діяльність буде обмежена в операціях з середнім та великим бізнесом та на ринках капіталу.

Читайте також: Проєкт закону про страхування воєнних ризиків надійде до Ради цьогоріч - Пишний

Для отримання статусу БФІ, окрім стандартних документів, компанія повинна надати НБУ трирічну стратегію та бізнес-план. Ці документи мають окреслювати розвиток фінансової інклюзії, включаючи структуру клієнтської бази, зони обслуговування та плани розширення послуг, особливо у віддалених районах.

Як повідомляв Укрінформ, АТ «Укрпошта» спільно з Національним банком України та депутатами розробили законопроєкт про розвиток фінансової інклюзії в Україні, що дасть змогу надавати фінансові послуги в тому числі у відділеннях поштового оператора. Законопроект був зареєстрований у ВРУ 23 вересня цього року.

Фото: НБУ