ЄБРР оновив прогноз зростання ВВП України на тлі атак Росії на енергооб’єкти

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) змінив прогноз щодо зростання ВВП України на тлі російських атак на енергетичні об’єкти країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

Згідно з піврічним звітом Банку, опублікованому у четвер, валовий внутрішній продукт України зросте у поточному році на 3%.

Водночас, ЄБРР знизив прогноз щодо економічного зростання України до 4,7% наступного року (з 6% у травні) через напади Росії на енергетичні об’єкти країни.

«Більше половини потужностей з виробництва електроенергії було знищено. Зараз деяку нестачу заповнює імпорт електроенергії з Європи, але ця електроенергія коштує дорожче. Це ставить енергоємні галузі в невигідне становище», - сказала в інтерв’ю агентству головний економіст ЄБРР Беата Яворчик.

Читайте також: ЄБРР продовжить підтримувати проєкти відновлення та розвитку в Україні

За її словами, пріоритет ЄБРР як установи полягає в тому, щоб допомогти Україні пережити зиму.

«Як (допомогою – ред.) державним компаніям з ремонтом, так і фінансуванням закупівель потужностей розподіленої генерації», – сказала вона.

Зазначається, що напередодні зимового сезону Росія завдала ударів по цивільній інфраструктурі України, включаючи енерго-, тепло- та водопостачання.

Читайте також: Взимку в Україні можливі відключення світла тривалістю від 4 до 18 годин на добу - ООН

Наприкінці серпня Росія здійснила найбільшу повітряну атаку на сьогоднішній день, запустивши комбінований удар із понад 230 безпілотників і ракет по електропідстанціях, що спричинило відключення електроенергії в низці регіонів.

Як повідомлялось, ЄБРР є найбільшим інвестиційним інвестором в Україні. Починаючи з 2022 року, він розмістив у країні понад 4,5 млрд євро і домігся згоди на збільшення капіталу ще на 4 млрд євро, щоб продовжувати кредитування на цих рівнях у воєнний час, з потенціалом для збільшення після початку повної реконструкції.