Взимку в Україні можливі відключення світла тривалістю від 4 до 18 годин на добу - ООН

Взимку в Україні можливі відключення світла тривалістю від 4 до 18 годин на добу - ООН

Укрінформ
Росія з березня по серпень здійснила дев’ять хвиль масштабних, комплексних і скоординованих атак по енергетичних об’єктах у 20 областях України та в Києві, що може спричинити відключення електроенергії тривалістю від 4 до 18 години на добу.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль на презентації доповіді «Атаки на енергетичну інфраструктуру: негативні наслідки для цивільного населення» представникам дипломатичного корпусу та міжнародних організацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Белль зазначила, що доповідь була зосереджена на цьогорічних атаках, які були спрямовані на виведення з ладу систем вироблення та передачі електроенергії в Україні.

Читайте також: Євросоюз виділяє ще €160 мільйонів на підготовку енергосистеми України до зими

«З березня по серпень Російська Федерація здійснила дев’ять хвиль атак на критичну інфраструктуру України. Об’єктами атак стали енергетичні об’єкти у 20 областях України та в Києві. Деякі об’єкти зазнали повторних ударів, аж поки не були виведені з ладу. Атаки були комплексними, із застосуванням ракет, дронів, баражуючих боєприпасів, які були запущені з повітря, моря і суші, що свідчить про високий рівень військової координації», - сказала голова Моніторингової місії.

Вона додала, що офіційні особи РФ публічно визнали, що завдали удару по визначених інфраструктурних цілях.

За словами Белль, стосовно мішеней ударів є кілька ключових відмінностей між атаками взимку 2022-2023 років та цьогорічними: минулої зими російські атаки були насамперед спрямовані на об’єкти передачі енергії, а в 2024 році акцент змістився на знищення потужностей електрогенерації.

Читайте також: Галущенко обговорив із ЄБРР співпрацю у відбудові енергетики

«Внаслідок атак 2024 року було пошкоджено втричі більше енергоблоків ТЕС, ніж взимку 2022-2023 років. 73% теплових енергоблоків були виведені з ладу. Атаки на гідроелектростанції та греблі також потроїлися у 2024 році порівняно з попереднім періодом», - констатувала голова Моніторингової місії.

Місія зафіксувала 36 обстрілів об’єктів електроенергетики, зокрема 25 ТЕС і ТЕЦ у дев’яти областях, семи ГЕС у п’яти областях, двох об’єктів відновлювальної енергетики в одній області та двох теплоелектростанцій у двох областях.

Белль також акцентувала, що системи централізованої інфраструктри України взаємопов’язані, тому коли уражуються об’єкти виробництва електроенергії і зменшується потужність електромережі, то виникає ефект доміно, що завдає шкоди багатьом сферам.

«Цієї зими українцям слід очікувати відключення електроенергії тривалістю від чотирьох до 18 години на добу», - зазначила голова Місії.

Як повідомляв Укрінформ, через російські обстріли станом на 19 вересня залишалося без світла понад 14 тисяч споживачів у семи областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-