В Україні продовжують зростати закупівельні ціни на молоко

Середньозважена закупівельна ціна трьох ґатунків молока в Україні станом на 25 вересня становить 15,78 грн/кг без ПДВ, що на 99 коп. більше, ніж місяць тому.

Про це повідомляє Асоціація виробників молока, передає Укрінформ.

Зазначається, що середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку станом на 25 вересня склала 16,34 грн/кг без ПДВ, що на 1,14 грн більше, ніж місяць тому.

Водночас вищий ґатунок в середньому також коштує 16,34 грн/кг без ПДВ (+ 1,14 коп.).

Середня закупівельна ціна на молоко першого ґатунку склала 14,67 грн/кг без ПДВ, що на 70 коп. більше порівняно до ціни в другій половині серпня.

Загалом, середньозважена ціна трьох ґатунків молока склала 15,78 грн/кг без ПДВ, що на 99 коп. більше, ніж місяць тому.

Аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі зазначив, що молоко-сировина продовжує дорожчати, оскільки в Україні зберігається дефіцит молока-сировини, а попит з боку молокопереробних підприємств переважає існуючу пропозицію на внутрішньому ринку.

Українські компанії активно експортують готову продукцію користуючись високими цінами на біржові товари на зовнішніх ринках.

У асоціації пояснюють здорожчання молока екстра ґатунку високим попитом на експортні молочні продукти. Так, експорт молочної продукції у серпні 2024 року збільшився на 13% порівняно до аналогічного періоду торік та склав 10,38 тис. т. Підвищення акцизів на паливо ще не вплинуло на закупівельні ціни, але ймовірно, що вартість молока зросте через зростання витрат на логістику вже у жовтні.

Крім того, за вісім місяців 2024 року інфляція на молочні продукти в Україні зросла на 17,6%. Подальше дорожчання продукції може скоротити попит населення і обсяги переробки молока для потреб внутрішнього ринку, де 70% йде на потреби споживача.

Читайте також: В Україні запрацювали нові вимоги до якості молока та молокопродуктів

За прогнозами аналітиків АВМ, використання рослинних жирів та імпорт більш дешевого вершкового масла з Нової Зеландії може вплинути на зниження цін та зменшити інтерес українських компаній до експорту. У грудні-січні, під час новорічних свят, купівельна активність зазвичай знижується. Ймовірно, зростання закупівельних цін на молоко-сировину в Україні також сповільниться вже у листопаді.

Як повідомлялось, для українських молочних продуктів вже відкриті ринки 29 країн світу, ще 11 ринків перебувають у процесі відкриття.

Фото: Pixabay