В Україні запрацювали нові вимоги до якості молока та молокопродуктів
Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства, передає Укрінформ.
Зокрема, запроваджуються критерії до сирого молока, яке не піддавалося термічній обробці. Воно продаватиметься споживачам безпосередньо з господарства з виробництва молока (ГВМ), з фермерського магазину, з ємності для молока (цистерна, резервуар тощо), молочних автоматів для нефасованого сирого молока.
Згідно зі змінами, затверджено функції національної референс-лабораторії, мета якої полягає в організаційно-методичному керівництві, наданні консультацій та практичної допомоги лабораторіям, які досліджують сире молоко в межах програми контролю.
Крім того, молоко перевірятимуть на залишки антибіотиків, точку замерзання та активність лужної фосфатази після термічної обробки під час спеціальних лабораторних досліджень.
У міністерстві зазначили, що нові вимоги посилять інституційну спроможність системи контролю в молочному секторі та його готовність до інтеграції з ринком молока Європейського Союзу.
Наказ набрав чинності з 9 вересня 2024.