В Україні запустили програму електронного резидентства

У «Дії» з 27 вересня 2024 року офіційно запустили програму електронного резидентства uResidency, яка дозволяє іноземцям віддалено реєструвати та вести бізнес в Україні.

Про це повідомив у Телеграмі віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає Укрінформ.

"Ми створили найкращі умови для українських підприємців – реєстрація ФОП найшвидша у світі, сплата податків у кілька кліків, додаткові послуги для бізнесу доступні онлайн. Зараз готові масштабувати цей досвід і на іноземців", - зазначив Федоров.

За його словами, стати е-резидентом в Україні простіше й вигідніше, ніж відкрити бізнес будь-де у світі, оскільки податкова ставка становить всього 5%.

Читайте також: Цьогоріч грант на навчання через «Дію» отримали близько 17 тисяч абітурієнтів - Федоров

Для отримання статусу е-резидента необхідно заповнити заявку в застосунку чи на порталі uResidency, що займає 5–10 хвилин. Після перевірки резидент отримує КЕП у консульстві, без візиту в Україну, та може відкрити ФОП онлайн.

Федоров підкреслив, що звітність повністю автоматизована: банк сам вираховує податки, подає декларацію і бере на себе всю бюрократичну роботу.

Наразі програма доступна громадянам Індії, Пакистану, Таїланду та Словенії. На першому етапі планується долучити близько 1000 е-резидентів.

Читайте також: Швейцарія надасть ₣58,7 мільйона на цифровізацію України

Як повідомлялося, про запуск програми оголосили на найбільшій технологічній конференції в Східній Європі — ІТ Арені, яку організовує Львівський ІТ Кластер. Електронне резидентство — важливий проєкт для економіки, це постійні додаткові надходження в бюджет. Наприклад, в Естонії е-резидентство працює вже 10 років і щорічно приносить мільйонні податки.