Держава визначить пріоритетні напрямки для надання грантів через Brave1

Ексклюзив

Мінцифри планує виокремити пріоритетні напрямки, за якими учасники кластера Brave1 отримуватимуть збільшену грантову підтримку від держави.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков у кулуарах інвестиційного форуму Defense Tech Valley.

«Через обмежені ресурси ми не можемо витрачати кошти на все. Ми плануємо збільшити розмір грантів, але визначити чіткі потреби армії, зрозуміти, що має найбільший коефіцієнт корисної дії. Тому ми готуємо перелік пріоритетних для держави напрямків, які буде фінансувати Brave1», - повідомив Борняков.

За його словами, серед пріоритетних напрямків можуть бути системи РЕБ, рішення на основі ШІ, тоді як розробка дронів вже не потребує державної підтримки, адже вони «вже самі розвиваються».

Борняков додав, що за обраними напрямками фінансування може сягнути і кількох сотень тисяч доларів.

«За два-три тижні, думаю, ми представимо цей оновлений перелік напрямків. Якщо ви у цьому напрямку щось робите, це означає, що ви, по-перше, матимете змогу отримати суттєві кошти на розвиток. А по-друге, держава буде вам допомагати з fast track (швидким проходженням офіційних процедур - ред.), по суті, доводити до підписання державного контракту», - зауважив заступник міністра.

Читайте також: Українські компанії в секторі defense tech мають маржинальність 25% - Федоров

Крім того, сьогодні з кластером Brave1 співпрацюють понад 30 інвестфондів, завдяки яким вдалося розвинути ринок FPV-дронів, дронів-розвідників, надводних роботизованих систем. Наразі тривають розробки і підводних БпЛА.

«За моїми оцінками, загалом ідеться про близько пів мільярда доларів від інвесторів. Але я багато чого не знаю, тому ця сума може бути значно більшою», - зауважив Борняков.

Як повідомлялося, українським виробникам БпЛА вдалося достроково виконати поставлене завдання – 1 млн дронів для Сил оборони вже законтрактовано.