Уряд вніс зміни до порядків надання фінансової держпідтримки бізнесу

Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядків надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва.

Про це за підсумками засідання Кабінету Міністрів повідомив у Телеграмі постійний представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук, передає Укрінформ.

Зміни внесено до Порядку надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва, Порядку надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва за договорами фінансового лізингу і Порядку надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва за договорами факторингу.

Метою змін є усунення неоднозначних формулювань, уніфікація підходів до санкційної політики, а також збалансування фінансування Державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" шляхом актуалізації базових показників для визначення розміру державної компенсації.

Читайте також: Українські аграрії з початку року отримали понад ₴34 мільярди доступних кредитів

Зокрема, збільшено до 31 грудня 2026 року строк можливої пролонгації кредиту, виданого на фінансування оборотного капіталу суб'єктів господарювання, виробничі потужності яких станом на 24 лютого 2022 року розміщено на територіях активних бойових дій і тимчасово окупованих РФ територіях України.

Уточнено норми щодо надання державної допомоги суб'єктам підприємництва, що провадять господарську діяльність в зоні високого воєнного ризику, в частині систематизації вимог щодо ототожнення таких суб'єктів із зоною високого воєнного ризику.

Також внесено зміни до критеріїв уповноважених банків, лізингодавців та факторів щодо перевірки застосування персональних санкцій протягом 12 місяців. Зокрема, конкретизовано суб'єктів такої перевірки, а саме контролерів або керівників уповноважених установ.

Читайте також: Українське агентство застрахувало перший інвестиційний кредит від воєнних ризиків

Як повідомляв Укрінформ, від початку 2024 року, станом на 7 жовтня, українські підприємці отримали 18 157 пільгових кредитів на загальну суму 67,9 млрд гривень за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»; із цієї суми 15,9 млрд грн спрямовано бізнесу в зоні високого воєнного ризику.