Українське агентство застрахувало перший інвестиційний кредит від воєнних ризиків

Українське агентство застрахувало перший інвестиційний кредит від воєнних ризиків

Укрінформ
Експортно-кредитне агентство (ЕКА) України уклало перший договір страхування інвестиційного кредиту від воєнних ризиків.

Про це повідомила перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко під час заходу "Економічна політика України. Відновлення під час війни", передає Укрінформ з посиланням на Мінекономіки.

«Українське ЕКА також уже почало страхувати від воєнних ризиків. Маємо конкретний кейс — український комерційний банк видав кредит на закупівлю газотурбінного генератора, а ЕКА надало покриття на цю інвестицію. Я особливо вдячна, що перше страхування інвестицій у нас саме в розбудову альтернативної генерації та підтримку енергетики», — зазначила Свириденко.

Першою компанією, яка отримала страхування кредитного договору від воєнних ризиків, стала "Флексорес" - провідний виробник продукції для флексографічного і ротогравюрного друку в Україні. Компанія уклала інвестиційний кредитний договір з МТБ Банком за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" для придбання міні-ТЕС.

Зазначається, що як українські, так і іноземні інвестори можуть звернутися до ЕКА за захистом інвестицій за певних умов, зокрема якщо володіє понад 10% корпоративних прав у проєкті, інвестує у створення об'єктів чи інфраструктури для розвитку переробки та експорту, об'єкти інвестування розташовані в Україні, а товари, що експортуються, відповідають вимогам закону про стимулювання експортної діяльності.

Читайте також: DFC профінансує для України страхування політичних ризиків на $350 мільйонів

Так само і банк, який надає кошти для інвестування, може застрахувати свої ризики в ЕКА, за умови що позичальник – резидент України, надання кредиту пов'язане з інвестиціями в об'єкти чи інфраструктуру для розвитку переробки та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження, об'єкти та інфраструктура, на створення яких надається інвестиційний кредит розташовані в Україні, а товари, що експортуються, відповідають вимогам закону про стимулювання експортної діяльності.

Як повідомлялося, можливість страхування інвестицій від воєнних ризиків передбачена змінами до Закону "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності". У травні 2024 року ЕКА почало приймати заявки від інвесторів на зазначені страхові продукти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-