Ціни на картоплю рекордно зростають - EastFruit

На ринку України ціни на картоплю сягнули 17-25 грн/кг, що у 2,8 раза вище від минулорічних цінових показників.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit.

“Українські фермери пропонують до продажу картоплю по 17-25 грн/кг (0,41-0,61 дол./кг), причому тільки за останній тиждень ціна на цю продукцію в Україні зросла в середньому на 19%”, - йдеться у повідомленні.

За словами виробників, зростання цін спровоковане зниженням врожайності картоплі через несприятливі погодні умови влітку поточного року. Водночас, на думку фермерів, саме посуха в основних регіонах виробництва картоплі сприяла появі некондиційної продукції, яка не підлягає тривалому зберіганню.

Аналітики проєкту пояснюють зростання цін у цьому сегменті високим попитом оптових компаній, які продовжують закуповувати картоплю для зберігання. Однак, в деяких регіонах рясні дощі ускладнили збирання врожаю, що додатково підтримує ціни.

Читайте також: Чому в Україні стрімко дорожчають овочі «борщового набору»

Наразі ціна на картоплю в Україні в середньому вже у 2,8 раза вища, ніж в аналогічний торік, зазначають в EastFruit. Великі гравці ринку не поспішають реалізувати основний обсяг картоплі, оскільки сподіваються на підвищення цін вже в першій половині поточного сезону.

Як повідомлялось, внаслідок сезонного скорочення пропозиції осінніх сортів яблук, які традиційно дешевші, ціни на зимові сорти за тиждень на початку жовтня зросли на 23% - до 15-22 грн/кг.