Чому в Україні стрімко дорожчають овочі «борщового набору»

Чому в Україні стрімко дорожчають овочі «борщового набору»

Укрінформ
Поміж причин експерти називають не лише інфляцію, а й несприятливу погоду та підвищений попит

Цієї осені суттєво подорожчали більшість овочів «борщового набору». Деякі з них удвічі, а то й утричі дорожчі, аніж рік тому. І річ не лише в інфляції, а й у неприємному для споживачів збігу інших чинників – як-от, скорочення площ під овочевими культурами, погодні катаклізми в період вегетації та збирання, також несприятлива кон’юнктура на світових ринках. І якщо ситуація з деякими культурами після збирання врожаю, за прогнозами експертів, стабілізується, то інші овочі однак залишатимуться в дефіциті, а отже – дорожчатимуть. Укрінформ проаналізував причини такої ситуації, а також вивчав найближчі цінові перспективи.

КАРТОПЛЯ: АКТИВІЗАЦІЯ ІМПОРТУ В РОЗПАЛ СЕЗОНУ ЗБИРАННЯ

У липні, коли в Україні масово копали ранню картоплю, ціни на неї стрімко падали й були на 10-20% нижчими, ніж роком раніше. На тлі зростання собівартості вирощування бульби (за деякими оцінками, на 20-30%) багато фермерів вже подумки підраховували збитки, не надто сподіваючись і на віддачу від середньостиглих та пізніх сортів. Тепер же настав час хвилюватися споживачам. Не стільки через потенційний брак «другого хліба» на столах (у сучасному світі цю проблему розв’язує імпорт), скільки через його вартість.

«Кого плавить на пирогах незалежності, кого на міфах із «чеченцями», а мене на картоплі. Та що там, – її в мене дуже мало, але такого ще не було. Якби ми залежали від однієї агрокультури, – це була б катастрофа до голоду», – скаржилася наприкінці серпня у соцмережах колега-дачниця з Укрінформу. На підтвердження – відео з кількома десятками трохи більших за перепелине яйце картоплин, накопаних із шести рядків. У коментарях – розповіді про такі ж врожаї на дачних та присадибних ділянках, а також і протилежні приклади, коли бульби вродило на славу.

Як з’ясувалося трохи згодом, коли бульбу почали копати фермери й агрогосподарства, така ж ситуація виявилася і на промислових ділянках: подекуди не вдається навіть «відбити» посадковий матеріал, а десь урожай доволі непоганий. Цьогорічна врожайність, поміж іншого, неабияк залежить від сортів картоплі та від весняно-літніх опадів, з якими не всім регіонам пощастило. Загалом по країні ситуація, за висновками фахівців, гірша, ніж торік. Хоча дехто з експертів заспокоює: говорити про «картопляний голод» до завершення збирання бульб із агропромислових ділянок зарано.

Виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Ольга Самойліченко визнає: цьогорічна врожайність ключової овочевої культури далека від ідеалу. Причини відомі.

«Перший фактор – велика посуха в Україні. З 1 серпня до 15 вересня фактично не було опадів, що спричинило зниження врожайності на 20-30%. Другий фактор – професійні виробники картоплі не могли копати картоплю через дуже сухий ґрунт, що призвело до її дефіциту на ринку», – пояснює Самойліченко.

А дефіцит – це, як відомо, чіткий сигнал для імпортерів. Тож, за даними проєкту EastFruit, на початку вересня, у розпал сезону збирання бульби нашими селянами, Україна почала імпортувати картоплю із Польщі та Литви. Поки що обсяги закупівель незначні, але на тлі спекуляцій щодо потенційного дефіциту якісної картоплі у нинішньому сезоні, імпорт, цілком імовірно, нарощуватимуть.

«Ціни активно зростають через високий попит на продовольчу картоплю, що додатково підживлюється чутками про нестачу якісної картоплі у нинішньому сезоні», – пояснюють аналітики.

Отже, закупівельні ціни за два тижні зросли з 9-11 до 16-19 гривень за кілограм. Що позначилося й на вартості бульби у торговельні мережі. Середня ціна картоплі у супермаркетах – 24-25 гривень, а подекуди якісна бульба коштує більше 30 гривень за кілограм. Це, поміж іншого, робить вигідним згаданий уже імпорт картоплі, яку закуповують за кордоном у середньому по $0,5 (20-21 гривню) за кіло. Навіть у населення посередники скуповують урожай по 9-10 гривень за кілограм, тоді як торік селянам доводилося збувати вирощене майже за безцінь – по 3-5 гривень.

Чи вже досягнули цінового піку? Ольга Самойліченко вважає, що спрогнозувати майбутню ціну зараз неможливо. Про неї зможемо говорити лише по завершенню сезону копання картоплі.

«На збирання врожаю впливає погода. Немає остаточного розуміння, чи не підуть в Україні дощі, як у Європі, які заважатимуть копанню картоплі, чи як рано прийдуть заморозки та морози, і чи дозволить це викопати картоплю взагалі», – наголосила експертка, звернувши увагу на те, що відставання від графіків копання бульб нині досить значне.

Натомість помірні й незатяжні дощі можуть, навпаки, посприяти аграріям, розм’якшивши ґрунт та прискоривши збирання. Натомість минула тривала посуха – передумова подальшого зростання цін. Як і традиційна для України проблема браку сучасних овочесховищ, що впливатиме на вартість бульби взимку та навесні.

Незрозуміла ситуація і з імпортом. Сусідня Польща потерпає від негоди, чимало картопляних насаджень знищила повінь. Зате в Туреччині, за даними аналітиків, цьогоріч збирають ледь не рекордний врожай. Але це – довше логістичне плече при постачаннях в Україну.

ЦИБУЛЯ, МОРКВА І КАПУСТА: У 2-3 РАЗИ ДОРОЖЧІ, АНІЖ ТОРІК

Услід за картоплею в Україні почала дорожчати і цибуля. Щоправда, тут до цінових рекордів, коли вартість овочу сягала 50 гривень за кілограм, ще далеко. Основною причиною подорожчання називають сильні дощі у південних областях. Через перебої зі збиранням врожаю і виникає тимчасовий дефіцит золотистої в торговельній мережі. Натомість спека, що панувала в Україні у липні-серпні, раніше завадила цибулі набратися соків. Тож її врожайність на півдні країни невисока, зате у західних областях вродило непогано. Щоправда, обсяги її вирощування тут порівняно незначні. Тож цілком імовірно, що взимку відпускна ціна цибулі в Україні зросте до 20 гривень за кілограм, а це – 30+ гривень у торговельній мережі – приблизно вдвічі більше, ніж зараз.

За останній же тиждень закупівельна ціна цибулі зросла на 16% – до 10-15 гривень за кілограм. Відповідно, підвищуватимуться і ціни у магазинах – з урахуванням ще й того, що і логістика також дорожчає, і витрати на енергозабезпечення ростуть.

За висновками аналітиків EastFruit, дощі також можуть призвести до зниження якості продукції, яка залишилася в полі. До того ж, більшу частину цибулі хорошої якості фермери поки що притримують, закладаючи на тривале зберігання й розраховуючи добре заробити взимку та навесні. Тому в багатьох супермаркетах нині бачимо розсипом невеликі цибулини. Але товару удосталь, жодного дефіциту немає. Тож і загалом ціна овочу нині відповідає її вартості в цей період минулого року. І це – приємний для споживача факт.

Чого не скажеш про моркву. Вона вже коштує удвічі дорожче, аніж торік.

Відпускні ціни за тиждень зросли майже на третину – до 12-16 гривень за кілограм і, за прогнозами, підвищуватимуться й надалі.

Щоправда, є шанси, що за кілька тижнів зростання пригальмується чи й навіть почнеться зворотний тренд. Адже зараз у виробників цієї культури триває так зване сортове міжсезоння.

«Більшість господарств уже завершили реалізацію моркви середніх сортів. Тоді як до збирання врожаю пізніх сортів вони ще не взялися», – пояснюють аналітики EastFruit.

Услід за цибулею та морквою дорожчає і ще один важливий інгредієнт українського борщу – капуста. Тут теж дається взнаки міжсезоння – масове збирання пізніх сортів ще не розпочалося. Звідси – підвищення закупівельних цін на 22% порівняно з попереднім тижнем – 18-25 гривень за кілограм. А отже – 25-35 гривень за кіло в торговельній мережі. Це більш ніж утричі дорожче, аніж у вересні минулого року.

За прогнозами, найближчими тижнями подальшого зростання цін, імовірно, не уникнути, адже попит на цей овоч залишається доволі високим. Зате у середині жовтня цінова ситуація може поліпшитися – у магазини почне масово надходити пізня українська капуста.

КОЛИВАННЯ ЦІН НА ОГІРКИ Й ЦІНОВІ РЕКОРДИ ТОМАТІВ

Через суттєве скорочення пропозиції вже кілька тижнів поспіль в Україні дорожчають томати – як польові, так і тепличні. Загалом ситуація звична для цієї пори. Але, за висновками експертів, ціни зростають занадто швидко. Приміром, вартість тепличних томатів цього тижня побила семирічний рекорд – 50-60 гривень за кілограм від виробника, на 17% більше, ніж минулої декади, та вдвічі дорожче, чим у останню декаду вересня 2023-го. Пов’язано це, зокрема, із втратою через несприятливі погодні умови значної частини врожаю ґрунтових помідорів.

А ось на ринку тепличних огірків намічається зворотний тренд. Ще тиждень тому їхня вартість також била семирічні рекорди. Зате цими днями виробники змушені знижувати відпускні ціни – в середньому на 11% (40-55 гривень за кілограм). Причина – падіння інтересу споживачів до цих овочів. Надто вже високою була їхня вартість на ринках і в магазинах. Тому торговельна активність знизилася. Ритейлери закуповують товар меншими партіями, аби він не залежувався та не псувався на полицях.

«Уникнути цінового спаду тепличним комбінатам не вдалося, навіть незважаючи на значне зниження конкуренції з боку огірків із відкритого ґрунту. Нині цю продукцію пропонують поодинокі господарства, які відвантажують на ринок залишкові партії овочів середньої та низької якості», – пояснюють в EastFruit.

Що ж маємо в торговельній мережі? Середня вартість томатів у супермаркетах цього тижня – 81 гривня за кілограм (рожевих – 85, жовтих – 95 гривень). Вітчизняні огірки коштують 60-75 гривень (залежно від сорту). Картопля у середньому обійдеться у 26 гривень за кілограм (молода – 41 гривню), морква – 17, буряки – 15, цибуля – 16 (біла – 24, синя – 26), капуста – 25-30 гривень за кілограм.

Владислав Обух, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-