Економічна складова Плану перемоги спрямована на захист інтересів України і ЄС - Зеленський

Важливою частиною українського Плану перемоги є його економічна складова, яка спрямована на захист економічних інтересів як України, так і Європейського Союзу, членом якого Україна прагне стати.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у Брюсселі на пресконференції після участі у зустрічі глав держав та урядів країн ЄС, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про те, як європейські партнери сприйняли пропозицію щодо розширення співробітництва у видобутку сировинних ресурсів в Україні і чи можна сприймати таку пропозицію як своєрідну компенсацію за вже надану Україні підтримку ЄС у боротьбі проти російської агресії.

«В цілому це про економічний захист Європи, українських ресурсів та української економіки. Це можливість для інвестицій від наших західних партнерів», - зазначив Президент.

Він нагадав, що після вторгнення в Україну у 2014 році Росія окупувала великий вугільний басейн та велику кількість шахт Донбасу, які належать Україні. Це призвело до дефіциту вугілля, і, зокрема, під час енергетичної кризи, спричиненої повномасштабним російським вторгненням, Україна не змогла допомогти своїм партнерам з енергетичним вугіллям, оскільки сама відчувала його нестачу.

«Сьогодні Росія знаходиться до деяких наших корисних копалин за 100 кілометрів. Так, ніхто не дасть їм це захопити, але якщо партнери не допомагатимуть, така ймовірність зростає», - зауважив Зеленський.

За його словами, подібний розвиток подій міг би бути небезпечним, оскільки не лише Росія, але і її потенційні союзники могли б отримати доступ до цих ресурсів, що могло б зміцнити ці авторитарні режими.

«Тож це не торгівля чимось. Це повинна бути «win-win» ситуація (із взаємним виграшем – ред.). Йдеться про економічну безпеку для України та для Європи, передусім – для Євросоюзу, членом якого Україна має бути», - додав Президент.

Читайте також: Втрата Покровська може суттєво знизити обсяг виробництва сталі - Укрметалургпром

Як повідомлялося, сьогодні, 17 жовтня, у Брюсселі розпочалося дводенне засідання Європейської ради, одне з головних питань якої - посилення допомоги ЄС для України у її боротьбі проти російської агресії. У зустрічі глав держав та урядів європейських країн взяв участь Президент України Володимир Зеленський.

Сьогодні ж лідер Української держави відвідає штаб-квартиру НАТО, де долучиться до засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.