Втрата Покровська може суттєво знизити обсяг виробництва сталі - Укрметалургпром

Втрата Покровська може суттєво знизити обсяг виробництва сталі - Укрметалургпром

Укрінформ
В Укрметалургпромі прогнозують річне виробництво сталі на рівні 7,3 млн т, але за умов відсутності основних ризиків - нестабільного енергопостачання, обстрілів морських портів та втрати Покровська.

Про це заявив президент Об'єднання підприємств «Укрметалургпром» Олександр Каленков під час обговорення «Що заважає металургійному виробництву зростати?», організованого Центром економічних стратегій, передає Укрінформ.

«Зараз наші підприємства, які залишаються на контрольованій Україною території, виробляють десь 60-65% продукції від довоєнного рівня. Вони можуть збільшити виробництво до рівня 2021 року, але це дуже важко, зважаючи на зовнішню кон'юнктуру і зростаючу собівартість продукції», - сказав Каленков.

За його підрахунками, обсяги виробництва сталі за підсумками року можуть становити 7,3 млн т, що на 13-15% більше показників минулого року.

«Можемо «догнати» і до 10 млн т, якщо підприємства будуть працювати нормально. Але якщо ми втратимо морський коридор, Покровськ і продовжаться обстріли енергетичних об’єктів, виробництво навпаки може впасти», - зазначив очільник об’єднання.

Він наголосив, що ситуація навколо Покровська є ключовим ризиком для галузі. Адже саме розташоване у місті шахтоуправління «Покровське» є постачальником критичної для метпідприємств повного циклу сировини - коксівного вугілля.

Читайте також: В Україні у вересні уповільнилося металургійне виробництво

«Шахтоуправління «Покровське» виробляє найбільш якісне коксівне вугілля марки К. У нас є шахти з коксівним вугіллям на інших територіях, але його якість недостатня. Коксівне вугілля разом із залізорудною сировиною застосовується на всіх підприємствах повного циклу - АрселорМіттал Кривий Ріг, Метінвест. Для них це критична сировина, і якщо ми її не матимемо, єдиним виходом залишиться імпорт, що призведе до зростання собівартості металургійної продукції на 35-40%», - підкреслив Каленков.

За його словами, у разі негативного сценарію Україна може втратити до 5 млрд дол. щорічних валютних надходжень від експорту ГМК-продукції, а також 15-20 млрд грн прямих та 80-85 млрд грн опосередкованих надходжень до бюджету.

Як повідомлялося, всі підприємства української металургійної галузі заклали у плани на цей рік зростання у межах 10-15%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-