Болгарія готова допомогти Україні з постачанням електроенергії взимку

Болгарія готова допомогти Україні з постачанням електроенергії протягом зимових місяців.

Це було підтверджено під час нещодавньої зустрічі міністра енергетики Германа Галущенка і в.о. міністра енергетики Болгарії Володимира Малінова, передає Укрінформ з посиланням на Novinite.

Малінов, який брав участь у конференції з питань ядерної безпеки України в Парижі, обговорив критичні питання енергетичної безпеки України, зокрема, необхідність збільшення пропускної спроможності української електропередавальної мережі з 1,7 до 2,5 гігават.

Міністерство енергетики Болгарії зазначило, що вивчає можливості надання солідарної допомоги шляхом постачання електроенергії цієї зими, хоча подальші подробиці обговорень не розголошуються.

Наразі Болгарія не має прямої інфраструктури для експорту електроенергії в Україну, але така підтримка може бути надана через Румунію та Молдову.

Зазначається, що на переговорах між Маліновим і Галущенком також йшлося про можливий продаж Україні реакторів із Беленської атомної електростанції, але більше подробиць не надали.

У липні 2023 року Болгарія та Україна підписали меморандум про співпрацю в галузі ядерної енергетики під час візиту Президента Володимира Зеленського до Болгарії. Після цього було сформовано робочу групу для оцінки доцільності придбання двох реакторів типу ВВЕР-1000 із зупиненого проєкту АЕС «Белене» для встановлення на Хмельницькій АЕС в Україні. Нещодавно Народні збори Болгарії продовжили мандат міністра енергетики на ведення переговорів щодо продажу цього обладнання.

Читайте також: Сертифікація Укренерго не вплине на імпорт електроенергії з ЄС узимку - Енергоспівтовариство

Як повідомляв Укрінформ, Україна працює з європейськими партнерами над тим, щоб можна було збільшити імпорт електроенергії в зимовий період.

Зокрема, нещодавно міністри закордонних справ країн Нордично-Балтійської вісімки (NB8) підписали пакет допомоги Україні на 44 млн євро. Кошти спрямують на купівлю генераторів та сонячних батарей.