«Новій пошті» дозволили авіарейси зі Львова та Києва до Праги, але небо над Україною залишається закритим

Авіакомпанія "СУПЕРНОВА ЕЙРЛАЙНЗ" групи компаній NOVA ("Нова пошта") отримала лише комерційні права на використання повітряних ліній, повітряний простір над Україною залишається закритим.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Мінвідновлення.

"У зв’язку з поширенням інформації в окремих медіа та соцмережах про нібито відновлення цивільних польотів з аеропортів Києва та Львова повідомляємо, що авіакомпанія "СУПЕРНОВА ЕЙРЛАЙНЗ" отримала лише комерційні права на використання повітряних ліній. Можливість використання повітряних ліній не означає дозвіл на виконання польотів, відповідно не йдеться про відкриття повітряного простору", - йдеться у коментарі.

Заступник міністра розвитку громад та територій України Тимур Ткаченко наголосив, що повітряний простір над Україною залишається закритим попри повідомлення, які ширяться у медіа. Компанія “СУПЕРНОВА ЕЙРЛАЙНЗ” лише отримала ліцензію на виконання регулярних міжнародних авіаперевезень за маршрутами Львів – Прага та Київ – Прага.

"Компанія наразі отримала Сертифікат експлуатанта та Ліцензію на вантажні перевезення, що свідчить про завершення етапу формування дозвільних документів, як авіаперевізника. Проте право на експлуатацію повітряної лінії не є фактичним дозволом на виконання польотів, а лише надає комерційну можливість здійснювати перевезення за вказаними маршрутами. Наразі ми всі розуміємо, що безпекова ситуація не дозволяє здійснювати польоти цивільної авіації», - прокоментував Ткаченко.

У галузевому відомстві зазначили, що відповідно до Повітряного кодексу України, для надання послуг з авіаперевезень, авіаперевізник повинен мати сертифікат експлуатанта, ліцензію на здійснення відповідної діяльності та комерційні права на експлуатацію повітряних ліній. Власне за комерційними правами і звернулась авіакомпанія до Державної авіаційної служби.

Читайте також: Про аеропорт в Ужгороді та перспективу цивільної авіації в Україні

Для фактичного виконання рейсів обов’язковими умовами залишаються відкриття повітряного простору. Наразі небо України залишається закритим для польотів через воєнний стан.

У Мінвідновленні закликали засоби масової інформації перевіряти інформацію перед публікацією та уникати дезінформації.

Як повідомляли ЗМІ, літакам «Нової Пошти» дозволили рейси зі Львова та Києва до Праги. На обох напрямках передбачено по сім рейсів на тиждень. Компанія SuperNova Airlines виконуватиме регулярні міжнародні рейси за маршрутами Львів — Прага та Київ — Прага з частотою сім рейсів на тиждень. Строк дій прав — з 1 листопада 2024 року на необмежений строк.

Фото: Нова пошта