Росфейк: на одеському Морському вокзалі знаходилася воєнна техніка

Пропагандисти використали старі фото для виправдання атаки на припортову інфраструктуру

У ніч на 25 вересня Росія атакувала ракетами та дронами Одеську область. Внаслідок цього в Одесі зруйновані Морвокзал і готель «Одеса». В свою чергу, російські пропагандисти намагаються переконати, що нічна атака на припортову інфраструктуру була здійснена через те, що на Морвокзалі нібито дислокувалася українська воєнна техніка. Для підтвердження цього низка z-телеграм-каналів почали поширювати фото, на яких зображено українську воєнну техніку на одеському Морвокзалі.

Насправді ж це черговий російський фейк. Укрінформ встановив, що фото, які поширили пропагандисти, – старі. Їх вдалося знайти через пошук за локацією в Гугл-картах. На сервісі вони з’явилися ще у грудні 2021 року.

Тоді підрозділи ВМСУ та інших видів ЗСУ організували демонстраційний показ із нагоди 30-річчя Збройних сил України.

Окрім цього, на одному з фото, яке пропагандисти намагаються видати за свіже, видно опале листя на деревах, що непритаманно для Одеси у вересні.

Раніше росіяни розповсюджували фото нібито збитого українського гелікоптера Мі-8. Укрінформ спростував цей фейк і встановив, що фото є скріншотом із відео, яке було зроблене у Сирії понад три роки тому. 

Дмитро Бадрак