Росфейк: У Полтаві дітям нав’язують Санта Клауса замість Діда Мороза

Фактчек

Напередодні Різдва російська пропаганда взялася за новорічну тематику

Російські ЗМІ та z-телеграм-канали просувають наратив про нібито нав’язування західних цінностей в Україні - Діда Мороза замінюють Санта Клаусом. 

Як доказ вони використовують фото, буцімто зроблене в одному з дитячих садочків міста Полтава. На цій світлині зображено плакат, де порівнюється «завжди веселий», прозахідний Санта Клаус, що «подорожує на чарівних санях із оленями», і «завжди сумний» Дід Мороз, що є «пережитком радянського минулого» і «живе з неповнолітньою онучкою», і де дітям пропонують зробити вибір із цих персонажів на користь Санти.

Це фейк. За допомогою інструментів зворотного пошуку картинок у Google Lends ми дізнались, що цю світлину поширюють російські ЗМІ та телеграм-канали, а першоджерелом є проросійський ресурс “Украина.ру”. 

Сам плакат був створений за допомогою картинок, які легко знайти в інтернеті. Зображення Діда Мороза взяли із російського сайту, а Санта Клауса - з коробки цукерок.

Також слід зазначити, що лексика плакату про те, що Дід Мороз “живе з неповнолітньою онучкою”, а Санта Клаус “ближче до західних цінностей” - зовсім не дитяча. Не кажучи про те, що не всі діти в дитсадку вміють читати.

В інтернеті можна знайти десятки сайтів та оголошень, де на свята у Полтаві можна замовити Діда Мороза зі Снігуронькою.

Це не перший фейк на тему новорічних свят, що поширює російська пропаганда. Раніше Укрінформ спростував фейк про те, що у Вінниці співробітники місцевого ТЦК запрошували  дітей та їхніх батьків на новорічний захід, де планували мобілізувати всіх дорослих чоловіків.

Андрій Оленін