Роспроп поширює фейк про створення в Україні ботоферм для дестабілізації ситуації у Дагестані

Пропагандисти намагаються пов’язати теракт у Махачкалі та Дербенті з Україною

Кремлівські телеграм-канали та боти у соцмережі Х арабською мовою поширюють скріншот “оголошення” з українського сайту OLX, де йдеться, що в Україні нібито шукають людей для написання “гнівних коментарів” у російських соцмережах та на онлайн-форумах. І така діяльність буцімто спрямована проти російської влади та особисто диктатора Володимира Путіна для дестабілізації ситуації у зв'язку з терактами  у Дагестані 23 червня 2024 року.

Це фейк. Якщо ввести у пошуку на OLX словосполучення “гнівні коментарі”, то можна знайти лише одне оголошення, яке стосується продажу книжок, а не пошуку вакансій для ботоферм.

Російські пропагандисти взяли справжнє оголошення з OLX, що стосувалося надання послуг з розкрутки акаунтів у соцмережах, і за допомогою графічного редактора змінили зміст опису послуги.

Автор справжньої публікації, Артем із Харкова, повідомив кореспонденту Укрінформ, що скріншот – фейковий.

23 червня 2024 року в містах Махачкала та Дербент Республіки Дагестан РФ невідомі влаштували масштабні теракти.

У Росії відразу почали заявляти про український слід. Так, у телеграм-каналі одного із центральних російських ЗМІ поширювалася заява депутата Держдуми від Дагестану Абдулхакіма Гаджієва про те, що до теракту причетні українські спецслужби та країни НАТО.

Щось подібне пропагандисти з РФ уже робили після теракту в “Крокус Сіті Холі” у Москві. Тоді роспроп запустив широку дезінформаційну кампанію. Водночас представники РФ не надали жодних доказів причетності України.

Андрій Оленін