Роспроп поширює фейки про військових, яких мобілізували з колонії

Пропагандисти намагаються створити паніку серед цивільного населення

Російські ЗМІ та z-телеграм-канали поширюють інформацію про те, що на території Сумської області військовослужбовці, які добровільно були мобілізовані з виправних колоній, вчиняють численні злочини. Зокрема, пропагандисти поширюють фото спаленої поліцейської автівки та кадри із конфіскованими наркотичними речовинами.

В публікаціях йдеться, що дані злочини нібито вчиняли засуджені, яких мобілізували до ЗСУ. І обидві вони є фейковими.

Фото, якими пропагандисти проілюстрували інцидент із розповсюдженням наркотичних речовин на Сумщині, насправді зроблено у місті Краматорськ Донецької області. Під час одного зі спільних рейдів військових правоохоронців спільно з кінологічним розрахунком та працівниками Національної поліції наркотичні речовини були виявлені в одному з місцевих відділень “Нової пошти”.

Щодо спаленої автівки, то тут росіяни вже традиційно намагаються звинуватити Україну у злочинах, які вони самі скоїли. Оригінальні фото можна знайти на офіційному сайті Головного управління Національної поліції у Сумській області.

Поліцейську автівку спалили не колишні українські ув’язнені, а самі росіяни. В інформаційному повідомленні, з якого пропагандисти взяли фото для фейку, повідомлялося, що 29 червня на Сумщині у Шосткинському районі внаслідок російського удару FPV-дрона був знищений автомобіль правоохоронців. Також дістав поранень цивільний місцевий житель.

Це вже не перший російський фейк, пов'язаний із мобілізованими ув'язненими. Зокрема, Укрінформ з посиланням на командування Сухопутних військ ЗСУ спростував фейк про втечу шести колишніх ув'язнених зі зброєю з однієї з військових частин.

Станом на початок липня 2024 року до ЗСУ було мобілізовано понад три тисячі ув'язнених з українських колоній. За словами заступниці міністра юстиції України Олени Висоцької, їх кількість може зрости до 27 тисяч осіб.

Хто реально потерпає від мобілізації колишніх засуджених, то це російське суспільство. Чи не щодня у російських ЗМІ можна побачити новини про тяжкі злочини так званих “героїв сво”. У 2023 році близько 20% серед усіх злочинів у РФ були скоєні російськими військовослужбовцями.

Раніше роспроп поширював фотопідробку про черги до обмінників валют в Україні.

Андрій Оленін