На західну аудиторію поширюється фейк про те, що тортури у Бучі влаштували українські військові

Для підробки пропагандисти скористалися скріншотом із соціальної мережі чеського інформагентства ČTK

Прокремлівські телеграм-канали, а також акаунти в соціальній мережі Х французькою і німецькою мовами вчергове намагаються переконати західне суспільство, що катування мирного населення у місті Буча влаштували не росіяни, а буцімто українські військові. Щоб це підтвердити, автори фейку начебто посилаються на слова чеського військового Філіпа Сімана, що воював на боці України, а зараз знаходиться під слідством. Аби підробка виглядала більш достовірно, фейкороби додали скріншот новини із соціальної мережі X чеського інформаційного агентства ČTK, в якій йдеться про правопорушення, що зробив чех.

Як виявилося, Філіпа Сімана наразі дійсно судять, але справа взагалі не стосується тортур. У матеріалі CTK, на який посилаються пропагандисти, йдеться, що прокуратура звинувачує його у незаконній службі в українській армії і мародерстві в зоні бойових дій під час окупації міст Ірпеня та Бучі на Київщини у 2022 році. За словами прокурора Мартіна Білі, він служив солдатом в українському добровольчому батальйоні "Карпатська Січ" наприкінці березня позаминулого року. Чех не мав дозволу від президента республіки воювати в іноземній армії.

До того ж, згідно з обвинувальним актом, у вільний час Сіман неодноразово привласнював речі як загиблих солдатів, так і цивільних осіб. За словами прокурора, ці речі включали золоту каблучку, інвестиційні злитки, інші ювелірні вироби, готівку тощо. Чоловік був затриманий українською армією у квітні 2022 року, але згодом його звільнили і він повернувся до Чехії.

У коментарі Укрінформу чеське інформагентство ČTK підтвердило, що це фейк і що про звірства українців вони не писали.

Окрім цього, за даними чеського видання Novinky.cz, Сіман також поділився жахами війни. Він розповів, що у телефоні одного із затриманих росіян було знайдене відео, на якому шестеро російських військових ґвалтують матір двох дітей.

Нагадаємо, що після виходу російських окупаційних військ із Бучі наприкінці березня 2022 року з'явилися докази звірств, вчинених росіянами під час окупації міста. Згодом пропагандисти з країни-агресора вдавалися до численних спроб «відбілити» репутацію своєї армії через фейки, дезінформацію та усілякі маніпуляції.

Такі заяви росіян були спростовані численними журналістськими розслідуваннями провідних міжнародних ЗМІ зокрема, Bellingcat та Associated Press

Як повідомляв Укрінформ, незалежна міжнародна комісія ООН щодо розслідування порушень в Україні підтвердила, що у Бучі на Київщині були випадки страт та жорсткого поводження з боку російських військових.

Розслідування катувань російськими військовими цивільних у Бучі тривають і до тепер. 10 липня 2024 року Офіс генерального прокурора повідомив, що ідентифіковано та повідомлено про підозру сімом російським військовослужбовцям, причетним до звірств в місті.

Раніше Укрінформ спростував фейк про українських військових, яких мобілізували з колонії.

Дмитро Бадрак