Роспроп вигадав фейк, що Україна заохочує пенсіонерів до служби в армії путівками в санаторій та телевізорами

Пропагандисти поширили фото з фейковим оголошенням, щоб деморалізувати українське суспільство

Кремлівські телеграм-канали та боти у соцмережі Х поширюють фото, зроблене нібито в одному з відділень Пенсійного фонду України. На фоні оголошенняз перерахуванням пенсійного забезпечення невідома особа тримає буклет буцімто від Міністерства оборони України із «запрошенням» для пенсіонерів вступити на військову службу. Буклет супроводжується гаслом «Ваш досвід - наша сила». «Бонусом» для учасників начебто має стати «шанс виграти» путівку до санаторію або отримати телевізор з великою діагоналлю.

Це фейк. Цей буклет є підробкою, створеною пропагандистами. Ані на офіційному сайті Міноборони чи соцмережах відомства, ані у Пенсійному фонді таких рекламних оголошень для пенсіонерів немає.

Той факт, що буклет створений за допомогою графічних редакторів, видає зображення пенсіонера у військовій формі, якого помістили на картинку. Фото чоловіка, яке використали пропагандисти, можна знайти на сайтах зі стоковими картинками. Більше того, чоловік на фото одягнений у американський військовий однострій.

Зображення цього чоловіка у формі росіяни полюбляють використовувати для різноманітної реклами. Наприклад, він і «рекламує» головні убори для охоронців, і фігурує у публікаціях про військовий запас в РФ.

Щодо буклету про перерахування пенсійного забезпечення, який знаходиться на другому плані фотографії, яку ширять фейкороби, то він був актуальний на першу половину 2024 року, коли відбувався перерахунок пенсії пенсіонерам, що працюють.

Подібні фейки створюються для деморалізації військових та українського суспільства і спрямовані на утвердження думки, що нібито ніхто в Україні не хоче захищати свою державу, а війна начебто вигідна лише правлячій верхівці.  Росія також поширює наратив, що Україна більше не має ресурсів для боротьби з агресором.

Як повідомляв Укрінформ, раніше РФ організувала пропагандистську інформаційну кампанію до дня народження Путіна, поширивши фейкові відео та фото.

Андрій Оленін