На повну імплементацію медичного канабісу потрібні роки - депутатка

Ексклюзив

Процес імплементації медичного канабісу в Україні може тривати кілька років.

Про це повідомила народний депутат, член Комітету ВР із питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина в інтерв’ю Укрінформу.

«На жаль, не від мене та інших народних депутатів залежить те, як швидко зможе завершитись процес імплементації медичного канабісу в Україні. Усе, що ми можемо зробити в парламенті, – це пропрацювати поправки і максимально прискорити ухвалення документа як закону», - зазначила вона.

Зокрема, на її думку, якщо вдасться вилучити з документа норму щодо заборони на імпорт сировини, це значно пришвидшить доступ пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу. Адже на те, щоб налагодити в Україні систему вирощування та обігу медичного канабісу, «потрібен буде час, напевно, навіть кілька років», зауважила вона.

Читайте також: Ольга Стефанишина, членкиня Комітету ВР з питань здоров'я нації, меддопомоги та медичного страхування

«Далі все залежить від того, наскільки швидко спрацює Кабінет Міністрів. Якщо дуже захотіти, можна за півроку мати такі ліки в Україні», - зазначила Стефанишина.

Водночас вона зауважила, що положення про заборону на ввезення сировини з-за кордону можна модернізувати, наприклад ввести такі квоти через 5 років, коли в Україні буде повністю налагоджений процес і буде достатньо сировини для самостійного виробництва ліків на основі медичного канабісу.

Читайте також: Легалізація медичного канабісу не призведе до процвітання «чорного ринку» - Стефанишина

«У процесі розгляду законопроєкту до другого читання будемо дивитися з прибічниками цієї пропозиції, як краще її сформулювати», - резюмувала Стефанишина.

Як повідомляв Укрінформ, 13 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №7457 "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни".