В Україні вперше проведуть дослідження щодо трансжирів у продуктах
В Україні, у рамках проєкту "FEEDCities", який фінансується представництвом Бюро ВООЗ, вперше проведуть дослідження щодо вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах.
Про це повідомляє Центр громадського здоров’я (ЦГЗ), передає Укрінформ.
За словами завідувачки відділу профілактики неінфекційних захворювань ЦГЗ Ірини Сороки, високий індекс маси тіла, ожиріння – наслідок вживання нездорових продуктів, що впливає на розвиток неінфекційних захворювань.
"Трансжири відкладаються у вигляді атеросклеротичних бляшок на судинах, що викликає ішемічну хворобу серця, інфаркти, інсульти. Ці хвороби – лідери причин смертності та інвалідизації українців. І контроль того, чим саме харчується населення, одна з важливих умов збереження здоров’я, що під час повномасштабної війни з росією – головний пріоритет нашої роботи", – зазначила Сорока.
У ЦГЗ наголошують, що трансжири — це різновид ненасичених, так званих шкідливих, жирів, які містяться у запечених і смажених продуктах, промисловій випічці, закусках, кулінарних жирах, спредах та інших перероблених продуктах. ВООЗ розробила та підтримує впровадження плану дій REPLACE щодо відмови від трансжирів у всьому світі та закликає уряди держав світу вилучити промислові трансжири з харчових продуктів до 2023 року.
За даними ВООЗ, щороку півмільйона людей у світі помирають від серцево-судинних хвороб, спричинених надмірним споживанням трансжирів. Вживання трансжирів може викликати ішемічну хворобу серця, підвищує рівень «поганого» холестерину та знижує рівень "хорошого", може викликати ожиріння, рак, цукровий діабет, розлади імунної системи. Тому вилучення трансжирів з харчових продуктів може врятувати життя цілим поколінням українців.