Збалансоване харчування може запобігти кожній п’ятій смерті - Центр громадського здоров'я
Продукти з високим вмістом солі та цукру, трансжири, недостатнє вживання овочів і фруктів та, як наслідок, зайва вага – усе це призводить до розвитку захворювань серцево-судинної системи – гіпертонії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту.
Як повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України, здорове харчування може запобігти кожній п’ятій смерті в усьому світі.
Щоденне здорове меню знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Кілька рекомендацій ВООЗ про те, як харчуватися збалансовано:
-
Вживайте 400 г (або 4-5 порцій) овочів та фруктів щодня: 1 порція — це 1 фрукт чи овоч середнього розміру.
-
Не досолюйте їжу — у щоденному раціоні має бути не більше 1 ч. л. солі. Уникайте вживання прихованої солі — зазвичай вона міститься у складі ковбас, соусів, консервів.
-
Відмовтеся від продуктів з доданим цукром: його добова доза — до 10 ч. л. Доданий цукор міститься у цукерках, шоколаді, випічці, солодких напоях тощо, тож краще замінити їх на фрукти та ягоди.
-
Їжте більше клітковини — це корисні цільнозернові каші, бобові та горіхи. Такі продукти знижують рівень холестерину в крові.
-
Вживайте менше трансжирів — магазинної випічки, фастфуду та смажених страв. Натомість обирайте морську рибу, олії, горіхи, насіння — це унікальне джерело омега-3 жирних кислот, які корисно впливають на стан серцево-судинної системи.
-
Стежте за кількістю порцій, аби не переїдати.
У ЦГЗ закликають звернутися до свого сімейного лікаря — він допоможе скласти збалансований раціон.
Як повідомляв Укрінформ, головний "друг" діабету - ожиріння і зайва вага, важливо вести здоровий спосіб життя, кожна людина після 40 років має перевіряти бодай раз на рік рівень цукру.