Президент Латвії закликав ООН активніше реагувати на злочини Росії проти українських дітей

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що ООН повинна зайняти активнішу позицію стосовно депортації українських дітей до Росії та їх протизаконного всиновлення.

Про це Рінкевичс сказав у виступі перед Генасамблеєю ООН у Нью-Йорку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він нагадав, що вже третій рік триває жорстока, неспровокована агресія Росії проти України. Ситуація ускладнюється тим, що агресор є ядерною державою та постійним членом Радбезу ООН. Крім того, ця війна вже вкрай негативно впливає на глобальну безпеку, в тому числі в окремих сферах – ядерній, продовольчій.

Президент Латвії окремо зупинився на порушенні країною-агресоркою прав українських дітей: «Примусові депортації та протизаконні усиновлення українських дітей у Росії викликають серйозне занепокоєння. Закликаємо ООН зайняти активнішу позицію в цьому питанні. Ми сприятимемо, наскільки зможемо, поверненню українських дітей».

Читайте також: Україна розслідує близько 4000 справ про воєнні злочини Росії щодо дітей - Костін

Окрім цього, латвійський лідер торкнувся і теми реформування Ради Безпеки ООН. Він зазначив, що потрібно збільшити кількість постійних членів Радбезу, а також зробити так, щоб жодна держава не мала права вето в Радбезі. «Особливо, якщо йдеться про конфлікти, в яких беруть участь самі члени Ради Безпеки. Саме таким чином можна досягти того, щоб вони виконували свої зобов’язання щодо захисту мира та безпеки», - підкреслив Рінкевичс.

Як повідомляв Укрінформ, на Саміті майбутнього у рамках заходів високого рівня Генасамблеї ООН Рінкевичс закликав переглянути роботу безпекових структур ООН, у першу чергу Ради безпеки, причому в найкоротші терміни.

Фото: ООН