Україна розслідує близько 4000 справ про воєнні злочини Росії щодо дітей - Костін

Україна розслідує близько 4000 справ про воєнні злочини Росії щодо дітей - Костін

Укрінформ
Правоохоронці розслідують близько 4 тисячі кримінальних справ за фактом вчинення воєнних злочинів відносно українських дітей.

Про це повідомив генпрокурор Андрій Костін під час Четвертого саміту перших леді та джентльменів, передає кореспондент Укрінформу.

«Зараз національні органи розслідують близько 4 тисяч кримінальних проваджень стосовно вчинення воєнних злочинів відносно українських дітей.

Ми уже повідомили про підозру 54 особам, щодо 44 осіб досудове розслідування завершене і справи уже передані до суду. Маємо уже 31 вирок щодо російських воєнних злочинців за злочини проти українських дітей», - сказав він.

За словами генпрокурора, українські правоохоронці у рамках розслідування за фактом незаконної депортації українських дітей до Росії повідомили про підозру сімом особам, серед яких – двоє депутатів Держдуми РФ.

Також у питанні розслідування викрадення українських дітей українське слідство на щоденній основі співпрацює з Міжнародним кримінальним судом.

Костін наголосив, що Росія вчинила щодо дітей в Україні всі порушення норм гуманітарного права – вбивства, каліцтва, зґвалтування та інші форми сексуального насильства, викрадення і депортація. Також росіяни вдавалися до вербування і використання дітей у війні. Здійснювали напади на школи і лікарні, а також відмовляли їм у доступі до гуманітарної допомоги.

Читайте також: Сейм Польщі засудив викрадення Росією українських дітей

За ці порушення ООН внесла Росію до так званого «списку ганьби». 

Генпрокурор нагадав, що з початку повномасштабного вторгнення Росія вбила в Україні 575 дітей, 1600 дітей було поранено. Крім того було зруйновано і пошкоджено 3,5 тис. об’єктів закладів освіти, а понад 19 тис. 500 дітей були примусово депортовані до РФ.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд за незаконну депортацію українських дітей до Росії оголосив ордери на арешт так званого президента РФ Володимира Путіна і російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-