Сейм Польщі засудив викрадення Росією українських дітей

Сейм Польщі засудив викрадення Росією українських дітей

Резолюція
Укрінформ
Нижня палата польського парламенту (Сейм) у середу прийняла резолюцію, якою засудила викрадення українських дітей Росією.

Резолюцію «У справі засудження викрадення українських дітей» символічними оплесками стоячи підтримали усі депутати Сейму, які були присутні у сесійній залі, передає кореспондент Укрінформу.

"Сейм Республіки Польща однозначно засуджує викрадення українських дітей з метою їх незаконного усиновлення та русифікації", - йдеться в резолюції.

Як підкреслюється в документі, дії Росії та її колаборант Білорусі є «ганебним замахом на українську ідентичність», вони порушують Конвенцію ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, а також Конвенцію ООН про права дітей, яку ініціювала Польща.

Сейм виступив рішуче проти порушення міжнародних норм, що здійснюється системними діями російської влади, зокрема президентськими указами, які спрощують усиновлення українських дітей, позбавлення батьківських прав, а також наданні українським дітям російського громадянства.

«Ми вважаємо своїм обов’язком захищати права, закріплені в Конвенції, включаючи право дитини знати своїх батьків і перебувати під їхньою опікою, а також право зберігати свою ідентичність, включаючи громадянство, своє прізвище та родинні звʼязки», – йдеться у резолюції польських депутатів.

Як наголошується, про злочинний характер цих дій свідчить виданий Міжнародним кримінальним судом у березні 2023 року ордер на арешт Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

"Сейм Республіки Польща очікує від міжнародної спільноти виконання цього рішення та вжиття заходів для покарання винних у воєнних злочинах, скоєних проти українського народу", - йдеться в резолюції.

Як наголошується в резолюції, Польща від початку російської агресії проти України є на боці жертв, зокрема найбільш беззахисних – дітей. Польща підтримує майже півмільйона неповнолітніх українських біженців, які перебувають на території Польщі.

«Ми також боремося за права українських дітей на міжнародній арені, в тому числі беручи участь у роботі Міжнародної коаліції за повернення українських дітей. Закликаємо міжнародну спільноту взяти участь у цій та інших ініціативах, спрямованих на повернення українських дітей до рідних домівок», – йдеться у резолюції.

Сейм РП також закликав «якнайшвидше припинити практику незаконних викрадень і забезпечити повернення українських дітей на батьківщину та до законних опікунів».

Читайте також: До коаліції з повернення українських дітей уже приєдналися 40 країн - Лубінець

Як повідомляв Укрінформ, очільник Кремля Володимир Путін 3 вересня зустрівся зі своїм монгольським колегою в Улан-Баторі. Це його перший візит до країни-члена Міжнародного кримінального суду після того, як той видав ордер на арешт російського диктатора минулого року. Це перший візит Путіна до країни, яка ратифікувала Римський статут і повинна була заарештувати російського лідера за ордером, виданим МКС у Гаазі у зв'язку з воєнними злочинами росіян в Україні.

У Монголії пояснили, що не заарештували Путіна, оскільки країна опинилася в ситуації енергетичної залежності, що ускладнює можливість арешту російського диктатора за ордером МКС.

Генпрокурор Андрій Костін на спільній з прокурором МКС Карімом Ханом пресконференції на подвірʼї дитячої лікарні «Охматдит» заявив, що Україна працює з міжнародними партнерами для того, щоб Монголія відчула наслідки невиконання ордеру Міжнародного кримінального суду на арешт російського правителя Володимира Путіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-