Не Росія і її сателіти мають пояснювати, як проводити вибори на сході України – Айвазовська

Росія і її сателіти не повинні пояснювати Україні, як організовувати незалежні вибори, зокрема, в Донецькій і Луганській областях.

Як передає Укрінформ, про це заявила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга

Айвазовська під час дискусії Київського безпекового форуму.

«Декілька днів тому в The Economist вийшов оновлений індекс демократії. В Білорусі він нуль, що стосується виборів. А в Україні 8,25. З 8 до 10 балів – це країни, які є абсолютно демократичними з точки зору виборчого процесу», - сказала вона.

За словами Айвазовської, тому точно не Росія і точно не її сателіти повинні пояснювати Україні, як організовувати належні вибори.

Читайте також: Яценюк: Шлях до відновлення цілісності України - виведення військ РФ, а не Мінські угоди

Вона зазначила, що західні партнери прекрасно розуміють, що відбувається з точки зору свобод, прав і можливостей реалізації політичної волі на непідконтрольних уряду територіях.

На думку Айвазовської, українська влада повинна ухвалити політичне рішення про проведення чи непроведення виборів на підконтрольних уряду територіях, близьких до лінії розмежування, і таким чином виробити певні критерії.

«У 18 громадах Донецької і Луганської областей виборів у нас не було в 2020 році оголошено, і щопівріччя Центральна виборча комісія звертається до військово-цивільних адміністрацій із запитом, чи можна провести вибори в Сєвєродонецьку, в Лисичанську, в інших населених пунктах, які подекуди не виглядають як зона бойових дій і для українського суспільства», - сказала вона.

Читайте також: Посол України пояснив переваги перенесення перемовин ТКГ до Туреччини

Голова правління Громадянської мережі ОПОРА наголосила, що Україна повинна затвердити критерії оцінки безпеки для проведення політичних процесів на

підконтрольних територіях і таким чином дати відповідь частково Заходу і Росії про те, де можна, де не можна проводити вибори.

«Оцінити кожну з цих громад з точки зору відповідності цим критеріям і сказати, що Україна дійсно правова держава, вона керується власним законодавством. А законодавство говорить, що, наприклад, в одній із цих 18 громад є відповідність, більше половини критеріїв – ми організовуємо виборчий процес, а в іншій – ні», - сказала вона.

Читайте також: Суднам у Чорному морі радять обходити зони бойових стрільб флоту РФ

Київський безпековий форум – провідна міжнародна платформа України з проблем війни і миру, заснована Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».