Кулеба: Засмучує неспроможність ЄС реалізувати рішення про закупівлю боєприпасів для України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що неспроможність Європейського Союзу реалізувати спільну закупівлю боєприпасів засмучує, і це є перевіркою того, чи має ЄС стратегічну автономію у прийнятті нових важливих рішень у сфері безпеки.

Про це глава української дипломатії заявив у Твіттері, передає Укрінформ.

«Засмучує неспроможність ЄС реалізувати власне рішення про спільну закупівлю боєприпасів для України. Це перевірка того, чи має ЄС стратегічну автономію у прийнятті нових важливих рішень у сфері безпеки. Для України ціна бездіяльності вимірюється людськими життями», - зазначив Кулеба.

Читайте також: Боєприпаси для України можна закуповувати поза межами ЄС - посол Естонії

Як повідомлялося, ЄС ухвалив рішення про швидке постачання в Україну 1 мільйона боєприпасів. З метою реалізації цієї мети країни ЄС погодили виділення 1 мільярда євро з ЄФМ для компенсації країнам ЄС за поставку вже існуючих боєприпасів, та ще 1 мільярд євро – для нарощування спроможностей європейської оборонної промисловості у виробництві артилерійських снарядів як для України, так і для поповнення арсеналів у країнах ЄС.

У середу ЗМІ повідомили, що Франція та Польща влаштували суперечку, через що посли країн ЄС не змогли врегулювати розбіжності щодо спільних контрактів ЄС на закупівлю боєприпасів для України.