Україна перед Самітом миру впевнилася у підтримці країн Ради Європи - МЗС

Ексклюзив

Декларація під головуванням Ліхтенштейна, яку ухвалили на засіданні Комітету міністрів Ради Європи в Страсбурзі, свідчить про солідарність з українськими пріоритетами. Це особливо важливо, оскільки лідери всіх 46 держав, включно з угорським прем’єром Віктором Орбаном, запрошені на Саміт миру до Швейцарії.

Таку думку у коментарі кореспонденту Укрінформу, висловила заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець, яка очолювала українську делегацію.

Зокрема, за підсумками засідання Боровець наголосила, що «солідарність сьогодні означає перемогу завтра». «Сьогодні абсолютно всі наші пріоритети були озвучені і підтверджені практично всіма учасниками. І це головне», - підкреслила заступниця міністра.

За її словами, було важливо було почути про беззастережну підтримку від майже всіх делегацій, а також від президентства Ліхтенштейну, яке закінчилось, та нового президентства - Литви.

«Це дуже важливо, оскільки лідери всіх цих країн є запрошеними на саміт миру у Швейцарію», - пояснила вона.

За словами Боровець, практично у кожному виступі містились засудження російської агресії, підтримка України, її територіальної цілісності, підтримка створення спеціального трибуналу та компенсаційного механізму.

Читайте також: Через позицію Угорщини Комітет міністрів РЄ змінив формат декларації щодо Формули Зеленського

«Будьмо відверті, сьогодні, якщо подивитися на європейський простір, Рада Європи - це єдина дієва міжнародна організація з практичними результатами», - додала Боровець.

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ 46 країн-членів Ради Європи ухвалили декларацію під головуванням Ліхтенштейна, яка підтверджує підтримку України на шляху до справедливості та відновлення.

Фото надані Постійним представництвом України в РЄ