Росія хоче знищити Україну, викрадаючи українських дітей - Фріланд

Незаконно депортуючи українських дітей, Росія намагається знищити Україну та її демократичний устрій.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, таку думку висловила віцепрем’єр-міністр Канади Христя Фріланд під час відвідування в Оттаві тимчасового меморіалу в пам’ять про дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Росії.

“Росія намагається зруйнувати Україну та українську демократію. І один із способів, яким вона це робить, - викрадаючи українських дітей. Це дуже сумно для кожної викраденої дитини, для кожної родини, яка втратила дитину”, - сказала Фріланд.

З огляду на це вона закликала продовжувати міжнародну підтримку України. “Підтримуймо Україну, зупинімо Путіна, повернімо вкрадених українських дітей. Слава Україні!” - зазначила віцепрем’єр-міністр Канади.

Як повідомлялося, в Оттаві відбулася акція, приурочена до Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Росії. Активісти створили на галявині поблизу парламенту Канади тимчасовий меморіал із іменами та віком понад пів тисячі дітей, яких вбила Росія. Окрім цього, організатори через гучномовець оголошували ім’я та вік кожної неповнолітньої жертви російської агресії.

Читайте також: Тисячі викрадених Росією дітей не мають змоги зв’язатися з рідними - Зеленський

1 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила постанову №5343 «Про вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України». Постанова передбачає вшанування щороку 4 червня на державному рівні пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії РФ проти України.

За даними Офісу генерального прокурора, російські війська від початку повномасштабної війни в Україні вбили 551 дитину і ще щонайменше 1366 дітям завдали поранень.

Загалом за 10 років російської агресії вбиті майже 800 українських дітей.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно - коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро.

Фото: Globallookpress.com