Єврокомісія вже у червні запропонує почати переговори з Україною про вступ до ЄС - Financial Times

Єврокомісія рекомендуватиме розпочати переговори про вступ України до ЄС вже цього місяця, намагаючись продемонструвати підтримку країні та зробити це перед тим, як Угорщина розпочне піврічне головування в Раді ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Financial Times із посиланням на співрозмовників.

Сьогодні Єврокомісія оголосить, що Україна вже відповідає раніше ухваленим критеріям, включаючи вжиття антикорупційних заходів, обмеження політичного лобіювання, правила декларування майна для державних службовців і захисту мов, якими користуються національні меншини.

Рекомендація Єврокомісії вимагає одностайності від урядів країн ЄС, і очікується, що Угорщина висуне свої заперечення.

За словами високопоставленого європейського дипломата, Будапешт має додаткові занепокоєння щодо прав угорських нацменшин в Україні.

Зазначається, що з 1 липня Угорщина розпочне піврічне головування в Раді ЄС, що дасть їй додаткові важелі для визначення порядку денного зустрічей, на яких обговорюються питання, пов’язані з Україною.

Читайте також: Делегація Єврокомісії відвідала Україну для координації щодо вступу до ЄС

Нинішня головуюча в Раді ЄС Бельгія наполягає на досягненні одностайності та проведенні першого раунду переговорів про вступ 25 червня, перш ніж передати естафету Угорщині.

Україна подала заявку на членство в ЄС через кілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення Росії в 2022 році і отримала статус кандидата за декілька місяців, що стало одним із найшвидших рішень блоку.

Як повідомляв Укрінформ, делегація Європейської комісії відвідала Україну для підготовки нового етапу двосторонніх зустрічей у межах скринінгу українського законодавства на відповідність законодавству ЄС.