Зеленський та Орбан обговорили участь Угорщини у підготовці другого Саміту миру

Президент Володимир Зеленський подякував Угорщині за участь у першому Саміті миру і висловив сподівання на долучення Будапешта до підготовки другого саміту.

Про це глава Української держави заявив за підсумками переговорів у Києві з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, передає кореспондент Укрінформу.

«Угорщина взяла участь у першому Саміті миру та підтримала комюніке саміту, і це говорить про готовність Угорщини бути ефективною заради повернення довготривалої безпеки як нашій країні, так і всьому регіону – Європі», - зауважив Зеленський.

Він поінформував, що під час перемовин із Орбаном вони предметно обговорили, як Угорщина сьогодні може проявити своє лідерство у підготовці вже другого саміту.

«Ми бачимо можливість організувати другий саміт у цьому році. І всю підготовчу роботу для цього ми можемо зробити у найближчі місяці. Ми будемо вдячні Угорщині за підтримку у цьому і активність», – додав Зеленський.

Читайте також: Президент анонсував з липня нову конкретику заради миру

Крім того Зеленський заявив, що Україна цінує рішення прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана здійснити перший від початку головування Будапешта у ЄС візит до Києва.

«Цінуємо те, що ваш візит починається відразу після початку Угорського головування у Європейському Союзі. Це чітке свідчення наших європейських пріоритетів, того, як важливо повернути Україні та всій Європі справедливий мир, як важливо вирішити наявні складнощі та забезпечити нові основи для зміцнення Європи, для економічного, соціального зростання», – сказав Зеленський.

За його словами, про усе це йшлося під час перемовин у форматі тет-а-тет, а також потім з українською та угорською командами.

«Важливо, щоб головування Угорщини в ЄС було ефективним. В усій Європі люди мають розбіжності у політичних поглядах, однаково хочуть бачити європейську політику дієвою, спрямованою на зміцнення Європи, на нові можливості для людей і соціального розвитку, для зростання європейських компаній. Саме це ми разом маємо забезпечувати», – зазначив Зеленський.

Читайте також: Орбан попросив Зеленського подумати про «перерву» у війні для прискорення переговорів

Як повідомляв Укрінформ, у Швейцарії 15-16 червня відбувся перший Саміт миру. На саміті обговорювали три пункти Формули миру Володимира Зеленського – ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими та повернення викрадених українських дітей. За підсумком саміту було підписано комюніке, яке є відкритим для приєднання. Результати саміту будуть передані Росії.