Голова Генасамблеї ООН приїхав у Київ і зустрівся зі Стефанчуком

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і голова Генеральної Асамблеї ООН Денніс Френсіс у Києві обговорили питання ядерної та продовольчої безпеки.

Як передає Укрінформ, про це Стефанчук повідомляє у Фейсбуці.

«ООН та її Генеральна Асамблея є важливою платформою, де міжнародна спільнота має продовжувати демонструвати Росії, що її агресія матиме наслідки. Під час зустрічі ми приділили увагу реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Поінформував, що Український парламент відповідальний і залучений до реалізації пункту 5 Формули миру — «Імплементація Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності України і світового порядку», - зазначив Стефанчук.

Читайте також: Генасамблея ООН обрала пʼять нових членів Ради Безпеки

Також піврозмовники обговорили питання ядерної безпеки, з огляду на захоплення та мілітаризацію ЗАЕС.

«Наголосив, що важливою є реакція ООН на ці загрози. Обговорили розробку й підготовку резолюції 78-ої сесії Генеральної Асамблеї ООН щодо ядерної безпеки та захищеності ядерних об'єктів України. Понад 40 країн підготували драфт відповідного документа, закликав до особистого сприяння в ухваленні резолюції», - підкреслив Стефанчук.

Особливу увагу співрозмовки приділили питанню продовольчої безпеки. За словами Стефанчука, попри безпекову ситуацію — Україна залишається провідним експортером сільгосппродукції та гарантом продовольчої безпеки у світі.

Також обговорили важливість функціонування ініціативи «Зерно з України», яка надає продовольчу допомогу країнам, що страждають від голоду.

Читайте також: РФ може використати головування в Радбезі ООН для проєкції влади в міжнародній системі - ISW

Сторони порушили тему продовження гуманітарної підтримки ООН, особливо враховуючи свідоме знищення Росією енергетичної інфраструктури України.

Як повідомляв Укрінформ, 28 червня Стефанчук провів зустріч із президенткою Республіки Словенія Наташею Пірц Мусар, де обговорили розробку міжнародного компенсаційного механізму за збитки внаслідок російської агресії.

Фото: Руслан Стефанчук/Фейсбук