Генасамблея ООН обрала пʼять нових членів Ради Безпеки

Генасамблея ООН обрала пʼять нових членів Ради Безпеки

Укрінформ
Генеральна асамблея ООН обрала в четвер п'ять нових непостійних членів Ради Безпеки на період з 2025 по 2026 рік.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, до Радбезу ООН увійдуть Данія, Греція, Панама, Пакистан та Сомалі.

Сомалі замінить Мозамбік від групи африканських краї. Пакистан замість Японії представлятиме азійсько-тихоокеанську групу. Панама - Латинську Америку та Карибський басейн замість Еквадору. Від західноєвропейської групи до РБ долучаються Данія та Греція замість Мальти та Швейцарії.

Дворічний термін перебування в Раді Безпеки для новообраних членів розпочнеться 1 січня 2025 року й закінчиться 31 грудня 2026 року.

У четвер відбудуться також вибори голови 79-ї сесії Генасамблеї. На цю посаду претендує колишній прем'єр-міністр Камеруну Філемон Ян.

Відповідно до встановленої регіональної ротації, голова ГА має представляти групу африканських держав.

Читайте також: Радбез ООН засудив напади на гуманітарних працівників та персонал організації

Як повідомлялося, до складу Ради Безпеки входять 15 країн. П'ять із них - США, Велика Британія, Франція, Китай та СРСР, місце якого займає Росія, ­- є постійними членами. 10 непостійних членів обираються Генеральною асамблеєю на два роки від груп країн, що визначаються за географічним принципом. У 2024-2025 роках Східну Європу в РБ представляє Словенія. Головує в Генасамблеї у 2024 році представник держави Тринідад і Табаго Денніс Френсіс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-