Туск - про збиття російських ракет над Україною: Потребуємо співпраці в межах НАТО

Питання збиття російських ракет силами ППО країн НАТО потребує узгодження між союзниками.

Про це під час спільної пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським в понеділок у Варшаві заявив голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми потребуємо однозначної співпраці в рамках НАТО. Бо такого роду акції вимагають спільної відповідальності Альянсу. І це є в інтересах Польщі, і в інтересах України, щоби все, що стосується нашої спільної безпеки, спільних дії, мало печатку міжнародної солідарності», - заявив Туск.

Політик додав, що ніхто не має ілюзій щодо того, що це легке рішення. Отже в безпековій угоді, яку сторони підписали раніше цього дня, є згадка про необхідність обговорення теми. До процесу мають бути підключені і союзники з держав НАТО. Справа вважається серйозною, але не узгодженою, не завершеною. Варшава буде переконувати союзниківhttps://www.ukrinform.ua/tag-nato уважно подивитися на пропозицію, сказав Туск.

Він зазначив, що ідея реагування на ракетні атаки, які летять у напрямку РП, але ще знаходяться у повітряному просторі України, народилась саме в Польщі, і саме Варшава почала говорити про це з Києвом.

Читайте також: Зеленський про безпекову угоду: Польща зможе збивати російські ракети у небі над Україною

«Думка – пробувати їх збити над українською землею, не чекаючи, коли вони влетять на територію НАТО. І це здається абсолютно логічним», - сказав Туск і додав, що це було б набагато ефективніше, діяти в такий спосіб.

Наразі навколо ідеї точаться дискусії, додав прем’єр.

Як повідомлялося, ідея збиття російських ракет над територією України за допомогою західних засобів ППО була виголошена на початку року. Є як прихильники, так і противники.