Росія не загрожуватиме сусідам, коли розпадеться, або перетвориться на справжню федерацію – Потураєв

Росія перестане представляти небезпеку для сусідів лише якщо перетвориться на низку держав, конфедерацію, або справжню федерацію.

Про це в інтерв’ю суспільно-політичній платформі «Ліга вільних націй» розповів керівник постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї ОБСЄ, віцепрезидент Асамблеї Микита Потураєв, передає Укрінформ.

«Росія перестане представляти небезпеку для сусідів лише якщо перетвориться на низку держав, конфедерацію, або справжню федерацію. Краще, звичайно, федерацію», – розповів Потураєв, коментуючи резолюцію ПА ОБСЄ, в якій дії Росії визнано геноцидом українського народу.

Документ також визначає деколонізацію РФ необхідною передумовою для встановлення міцного миру.

«Ми спілкувалися з лідерами національних громад Росії, лідерами корінних народів. Така Росія, як сьогодні, – це неприйнятно у ХХІ сторіччі, це гірше, ніж СРСР. Такого свинства відносно підкорених народів не було.

Читайте також: Потураєв пояснив, чому Парламентська асамблея ОБСЄ назвала війну Росії геноцидом лише зараз

Те, що форсовано роблять на окупованих територіях, роблять повільно на території Росії. Вони стирають національну ідентичність. У людей немає національної літератури, освіти, мови. Знищуються заклади національної культури, якщо такі були. Навіть національну самодіяльність намагаються русифікувати. Усіх перетворюють на однакову сіру безлику масу», – сказав Потураєв, наголосивши на необхідності відновлення справжнього федеративного устрою на території РФ.

Як повідомляв Укрінформ, 30 червня Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію, в якій визнала дії Росії геноцидом українського народу.

Резолюція, яка складається з 70 пунктів, містить заклик усіх 53 країн-учасниць ОБСЄ докладати зусиль для деокупації Криму та усіх тимчасово окупованих територій України шляхом підтримки Формули миру та Кримської платформи, а також створити Спеціальний трибунал для притягнення до відповідальності РФ за злочини, скоєні під час агресивної війни проти України, провести на міжнародному та національному рівнях розслідування масових злочинів армії РФ.

У документі також підкреслюється необхідність швидкого запуску механізму використання заморожених російських активів на користь України, а країнам ОБСЄ пропонується приєднуватись до Угоди про Міжнародний реєстр збитків, завданих Україні агресією РФ.

ПА ОБСЄ також визнає президентські вибори 2024 року в РФ підтасованими та такими, що підривають легітимність виборчої системи.

Читайте також: Україна може ефективно боротися проти роспропаганди без воєнної цензури - Потураєв

У резолюції наголошується на підтримці створення Міжнародної коаліції з повернення українських дітей, а також забезпечення звільнення українських військовополонених та цивільних осіб.

Водночас у документі міститься заклик заборонити імпорт російського скрапленого газу до Євросоюзу, реекспорт та транзит через порти ЄС.