Шалленберг назвав неприпустимими заклики до України поступитися територіями «заради миру»

Ексклюзив

Не може бути миру, який буде нав'язаний Росією або будь-ким іншим без урахування думки України. При цьому, український народ має сам вирішувати, коли він готовий до переговорів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг.

«При цьому необхідно пам'ятати: жодних переговорів щодо України без України. Український народ повинен сам вирішувати, коли він готовий до переговорів. Зрештою, розмови з Росією будуть. Тому що ми всі хочемо миру. Але не може бути миру під диктатом. Не може бути миру, який буде нав'язано Росією або будь-ким іншим без урахування думки України. Це неприпустимо», - сказав він.

Австрійський міністр також назвав неприпустимими заклики до України відмовитися від частини території для досягнення миру.

«Я вважаю такі заклики абсолютно зайвими. Уявімо, що на нас напали: Південну Штирію чи Бургенланд окуповано іноземною державою, була спроба знищити федеральний уряд Австрії або вигнати його з країни. І тоді б нам говорили: «Дорогі австрійці, чому б вам не поступитися частиною своєї території заради миру?». Я вважаю такі заклики ззовні неприпустимими», - заявив Шалленберг.

Він підкреслив, що це – справа українського народу. «Він зазнав нападу і демонструє неймовірну готовність боротися. Іронічно, але можна сказати, що Путін своїм нападом більше сприяв єдності українського суспільства, ніж будь-хто інший до нього. Тому такі заклики ззовні є абсолютно абсурдними. Остаточне рішення тут має бути за українським народом», - заявив глава МЗС Австрії.

За його словами, поки з боку Росії не видно справжньої готовності до миру.

«Війна завдає величезної шкоди Росії. Вона ізольована і геостратегічно набагато слабша, ніж була на початку агресивної війни. Путіну доведеться зробити з цього необхідні висновки. Утім, я поки що не бачу з російського боку готовності серйозно брати участь у переговорах. Як тільки така серйозна готовність з'явиться з російського боку, ми повинні скористатися цією можливістю. Це – важливо», - вважає Шалленберг.

На його переконання, у цьому плані важливо тісніше залучати країни Глобального Півдня, особливо країни БРІКС. «З одного боку, це необхідно для безпекових гарантій, з іншого – ці держави потенційно мають більший вплив на Москву. Водночас ніхто з нас не знає, що насправді впливає на думки Володимира Путіна. Навіть китайські партнери, які бажають припинення війни, схоже, мають лише обмежений вплив на нього», - сказав австрійський міністр.

Читайте також: Що таке сильна позиція України у переговорах з Росією і як на неї вплине ситуація на фронті

Як повідомлялося, на початку липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після відвідування Києва здійснив несподівані візити до Москви та Пекіна, де намагався обговорювати «мирні ініціативи» щодо завершення війни в Україні. Лідери ЄС, включаючи президента Європейської Ради Шарля Мішеля та високого представника ЄС Жозепа Борреля, зазначили, що прем’єр-міністр Угорщини, яка нині головує в Раді ЄС, не отримував жодних повноважень на проведення такої місії, і діяв лише від власного імені.