Кулеба після масованої атаки закликав партнерів дозволити далекобійні удари по військових цілях у РФ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після ранкової ракетної атаки Росії закликав партнерів дозволити Україні далекобійні удари по військових цілях на території РФ та домовитися про використання ППО для збивання ракет і дронів.

Про це глава Кулеба заявив у соцмережі X, передає Укрінформ.

Він зауважив, що Росія завдала масованого ракетного та дронового удару насамперед по об’єктах критичної цивільної інфраструктури та енергосистеми, є загиблі і поранені серед цивільних, пошкодження енергетичних об’єктів.

«Російські атаки не мають виправдання. Міжнародне співтовариство має рішуче засудити їх і відповісти реальними діями. Є два конкретні рішення, які наші партнери можуть прийняти, щоб допомогти нам швидше покласти край російському терору. По-перше, дати згоду на далекобійні удари України по всіх законних військових цілях на території Росії. По-друге, домовитися про використання можливостей протиповітряної оборони партнерів для збивання ракет і безпілотників поблизу їх повітряного простору», - підкреслив Кулеба.

Він наголосив, що жодне з цих рішень не є ескалаційним, а навпаки - вони будуть стримувати Росію, сприятимуть зменшенню терору та кількості російських атак, а також їхніх жертв.

Читайте також: Винищувачі F-16 та додаткові системи ППО: Кулеба поговорив із главою МЗС Нідерландів

«Дійте зараз, а не пізніше. Допоможіть нам врятувати життя», - закликав глава МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що внаслідок російської масованої атаки вранці 26 серпня постраждали 15 областей України. Ціллю загарбників стала енергетична інфраструктура. Є пошкодження в кількох регіонах, Укренерго змушене застосувати екстрені відключення електроенергії, щоб стабілізувати систему.