Спецтрибунал щодо РФ може стати стримуючим механізмом від інших агресивних війн - Костін

Спеціальний трибунал щодо РФ може стати дієвим міжнародним стримуючим механізмом від агресивних війн в інших куточках світу.

Про це під час форуму «Україна 2024. Незалежність» сказав генпрокурор Андрій Костін, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми розуміємо, що питання спецтрибуналу – це не тільки для відновлення справедливості щодо українців і нашої держави, які постраждали під час війни. Це для того, щоб цей трибунал був також дієвим міжнародним стримуючим механізмом, який може запобігти агресивним війнам в інших куточках світу», - зазначив він.

Костін додав, що українці страждають від війни з РФ, але Україна не хоче, щоб інші страждали так, як вона.

«Інші країни, як і інші диктатори, які можуть вдатися до агресивних війн, дуже уважно спостерігають за нашими зусиллями щодо створення спецтрибуналу. І ми маємо його створити. Цей трибунал повинен мати юрисдикцію переслідувати Путіна у тому числі. Бо інакше цей трибунал може не досягти своєї мети», - сказав генпрокурор.

Читайте також: Вже 27 країн розпочали власні розслідування злочинів РФ в Україні - генпрокурор

На його думку, спецтрибунал як незалежний міжнародний судовий механізм має бути вільним у визначенні власної юрисдикції. «Ніхто не може політично обмежувати трибунал у тому, кого переслідувати. Маємо надію, що наша потужна співпраця з партнерами приведе саме до того результату, якого очікують українці», - зазначив Костін.

За його словами, наразі вже рік 16 прокурорів із 6 країн, включаючи спецпрокурора від США, працюють у Гаазі, Євроюсті, у Міжнародному центрі щодо переслідування за злочин агресії, і вони будують справу для майбутнього трибуналу. «Тобто, ми не втрачаємо часу», - запевнив Костін.

Як повідомлялося, народний депутат від партії «Слуга народу», член робочої групи при Президентові зі створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України Олександр Качура заявив, що на спецтрибуналі вище керівництво РФ не повинно мати права на імунітет.