Обмеження на удари вглиб Росії є абсурдними - президент Фінляндії

Партнери мають зняти всі обмеження на використання Україною західної зброї по території країни, яка продовжує коїти воєнні злочини.

Про це заявив президент Фінляндії Александер Стубб під час міжнародної конференції Globsec Forum, яка проходить у Празі, передає кореспондент Укрінформу.

«Необхідно зняти всі обмеження на те, що українці можуть робити. Вони абсурдні. Росія веде незаконну агресивну війну, вона порушує всі міжнародні норми, не тільки з точку зору порушення суверенітету, вона коїть серйозні воєнні злочини», - сказав президент Фінляндії.

За словами Стубба, він хотів би зателефонувати у Вашингтон і попросити США зняти всі обмеження на використання зброї по території РФ, а також у Китай і попросити Сі Цзіньпіна, щоби той сказав Путіну: «Годі вже». Якби це сталося, це могло би змінити ситуацію, переконаний політик.

Читайте також: У парламенті Франції закликають «зняти табу» на заборону Києву завдавати ударів по РФ

Наразі ж, за його словами, в короткостроковій перспективі партнери мають допомагати Україні фінансами, зброєю, боєприпасами, щоби вона була в змозі стратегічно та військово перемогти на полі бою. Фінський лідер поінформував, що його країна посідає 6 місце за обсягом надання допомоги Україні з розрахунку до власного ВВП. Підтримку України він назвав природною для фінів, які самі ставали жертвами російської/радянської агресії та втратили 10% своєї території під час Другої світової війни.

Президент Фінляндії закликав також за складністю ситуації на фронті не втрачати основний фокус: «Найбільша битва – це битва за незалежність, суверенітет і законне місце України на Заході; і цю битву Україна вже виграла. Україна стане членом ЄС, і вона стане членом НАТО», - підкреслив Стубб.

Президент Фінляндії зауважив, що першою метою Путіна було «русифікувати» Україну, другою – не допустити наближення НАТО до кордонів РФ, третьою – розколоти євроатлантичну спільноту, і врешті решт він зазнав повного провалу всіх трьох цілей.

Читайте також: Партнерам України не варто боятися російських «червоних ліній»

Тепер треба довести Москві та тим країнам, які схильні її підтримувати, що вести агресію надто коштовно, вважає Стубб.

Нагадаємо, Фінляндія має 1340 кілометрів кордону з Росією.