Волкер: Єдиний шлях повернення в Європу стійкого миру - прийняти Україну в НАТО

Уряди західних країн коливаються у питанні щодо можливості швидкого членства України в НАТО, між тим, входження України, яка має одну з найдієздатніших армій в Європі, є єдиним шляхом, щоб стримати Росію та повернути стійкий мир на Європейському континенті.

Таку думку у Празі, під час дискусії в рамках щорічного форуму аналітичного центру GLOBSEC, висловив колишній посол США в НАТО та колишній спецпредставник США по Україні Курт Волкер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Проблема в тому, що люди у Вашингтоні або в Берліні думають дуже «оборонно» та реактивно, вони занепокоєні будь-якою ескалацією і бояться щось робити. Ми маємо відійти від такого мислення. Насамперед, іде велика війна в Європі, найбільша з часів заснування НАТО. Ми маємо зупинити це. По-друге, ми маємо повернутися до ситуації, коли в Європі буде мир. Єдиний шлях, щоб зробити це і завершити війну – це привести Україну в НАТО», - наголосив Волкер.

Він зауважив, що такий сценарій буде надійним шляхом для ефективного стримування Росії. Таке стримування Росії може забезпечити Україна, яка зараз має одну з найдієздатніших армій в Європі, і її членство в НАТО, за словами американського дипломата, може відбутися ще до завершення цієї війни.

Читайте також: 67% українців вважають неприйнятною вимогу Росії відмовитись від членства в НАТО

На думку Волкера, союзникам по Альянсу варто відмовитися від мислення, що членство України в НАТО можливо лише після завершення війни. Натомість входження України в НАТО має розглядатися як частина стратегії Альянсу для завершення війни та повернення стійкого миру для Європи.

Волкер нагадав, що членство України в НАТО не стало «суперечливим питанням» під час Вашингтонського саміту Альянсу у липні поточного року лише тому, що з початку року такі країни як США і Німеччина доклали багато зусиль, щоб переконати союзників не порушувати це питання у Вашингтоні.

Водночас американський експерт висловив критичну думку щодо укладеного під час Вашингтонського саміту «Українського компакту». Він зауважив, що цей документ не є договором, він не є зобов’язуючим документом та не містить оперативних положень, які передбачають долучення країн-підписантів до захисту України. У цьому контексті Волкер порівняв згаданий документ зі славнозвісним Будапештським меморандумом щодо ядерного роззброєння України, «ефективність» якого широко відома.

Читайте також: Рада Україна-НАТО підтвердила потужну підтримку України союзниками з Альянсу

«Якщо Путін продовжуватиме війну в Україні і досягатиме успіхів, навіть якщо він не візьме Київ, але буде продовжувати бойові дії та посилювати російські війська, він матиме апетит на всю колишню Російську імперію. Його виборча кампанія в Москві базувалася на гаслі «Росія не має жодних кордонів». Якщо ми не зупинимо Путіна, ми матимемо третю світову війну. Щоб її уникнути, треба зупинити Путіна. І зупинити його зараз, в Україні. Якщо ми зможемо це зробити, то матимемо стійкий мир та систему стримування. Україна в НАТО, яка є найбільш спроможна з військової точки зору в Європі, - якщо ви запросите її, ви не матимете війни. Саме таким є шлях, щоб уникнути третьої світової війни», - підкреслив Волкер.

Як повідомлялося, цього року щорічна конференція GLOBSEC, неурядової організації та одного з провідних аналітичних центрів Європи, відбувається у Празі з 30 серпня по 1 вересня. Цього року вона об’єднала провідних громадських діячів, представників урядів, дипломатичного корпусу та академічної спільноти навколо обговорення теми війни й миру в Європі та пов’язаного з цим процесу формування нової архітектури європейської безпеки.

Фото: Х/KyivIndependent