Зеленський: Європа стала мішенню для Росії, коли Путіну здалося, що він може вкрасти Крим

Президент Володимир Зеленський заявив, що Європа для Росії стала мішенню тоді, коли Путіну здалося, що він може дозволити собі вкрасти український Крим.

Про це глава держави сказав під час спільної пресконференції з Президентом Литви Гітанасом Науседою, Прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем та Прем’єр-міністром Латвії Евікою Сілінею у межах четвертого саміту «Кримської платформи» у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Саме з цієї окупації почалась російська агресія проти України та всього способу життя, який об’єднує наші народи і держави. Європа для Росії стала мішенню саме тоді, ще у 2014 році, коли Путіну здалося, що він може дозволити собі вкрасти наш Крим. Ми зараз, у тому числі завдяки «Кримській платформі», завдяки всім нашим дипломатичним зусиллям, завдяки спротиву нашого народу, наших воїнів, абсолютно чітко примушуємо Росію до реальності, а саме – до міжнародного права», – заявив Зеленський.

Читайте також: Зеленський: Формула миру - це план повернення Криму й відновлення прав кримськотатарського народу

Він зазначив, що у четвертому саміті «Кримської платформи» беруть участь понад 60 учасників, і подякував кожному лідеру, країні, кожній міжнародній організації за високе представництво.

«Кримська платформа» дійсно збільшує українську силу у всіх сенсах, зокрема в дипломатичній площині», - зауважив Президент.

Зеленський також подякував партнерам за незмінну підтримку України.

«Я хочу подякувати вам, шановні партнери, дорогі друзі з Литви, Хорватії, Латвії, усім іншим нашим партнерам, які дієво допомагають протистояти російській агресії і наближати справжній мир. Росія повинна бачити і точно бачить, що світ не зупиняється в русі до відновлення справедливості», – заявив Зеленський.

Читайте також: Зеленський: Росіяни скоїли 137 тисяч воєнних злочинів - вироків має бути не менше

Зокрема, він зазначив, що Хорватія сьогодні оголосила про новий пакет військової допомоги Україні.

Своєю чергою Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що його країна ніколи не визнає російську окупацію Криму та інших територій України. Він наголосив, що Росія намагається зламати волю українців до опору так само, як робила це під час окупації Литви в 1940 році.

«Мета Росії - залякати людей і зламати їхню волю до опору. Саме з цієї причини це дуже нагадує мені історію моєї країни – окупацію й анексію 1940 року, що призвело до масових депортацій та репресії нашого народу», – сказав Науседа.

За його словами, важливо, щоб партнери залишалися обʼєднаними і надавали Україні не лише військову та економічну підтримку, а й психологічну. Він також закликав усі міжнародні організації говорити про порушення прав людини в Криму.

Як повідомлялося, у Києві відбувся четвертий саміт «Кримської платформи». Це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат.

Кримська платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.