МЗС України оголосило Монголії демарш через візит Путіна

Міністерство закордонних справ України оголосило демарш монгольській стороні через невиконання нею виданого Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт очільника Кремля Володимира Путіна під час його перебування на території Монголії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МЗС України.

Дипломатичні заходи було вжито в ході зустрічі з Гендиректоркою департаменту Європи та Африки МЗС Монголії Ганхуурай Баттунгалаг, яка прибула до Києва з Улан-Батора на виклик української сторони.

“До монгольської сторони доведено глибоке розчарування України відмовою Монголії як країною-підписанткою Римського статуту виконати виданий Міжнародним кримінальним судом ордер на арешт Путіна під час його перебування на території країни”, - ідеться у повідомленні.

У МЗС зауважили, що Україна не залишить такі дії без належної реакції.

Читайте також: Зеленський - про візит Путіна в Монголію: Світ має зупинити деградацію системи права

“Прийняте Монголією рішення буде враховане у подальшій політиці щодо розвитку двосторонніх відносин із Монголією та під час вироблення позиції України щодо підтримки цієї країни в міжнародних форматах”, - застерегли у відомстві.

Водночас українська сторона сподівається, що Монголія зробить дієві кроки для відновлення конструктивного характеру традиційно дружніх українсько-монгольських відносин, що відповідає інтересам обох держав.

Читайте також: Монгольський вояж Путіна як приклад дипломатичної недоперемоги

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2023 року МКС видав ордер на арешт Путіна за обвинуваченням у воєнних злочинах, зокрема у незаконній депортації дітей з України та в незаконному переміщенні українців у Росію, однак очільник Кремля Володимир Путін 3 вересня зустрівся зі своїм монгольським колегою в Улан-Баторі. Це перший візит Путіна до країни, яка ратифікувала Римський статут і повинна була заарештувати російського лідера за ордером, виданим МКС у Гаазі у зв'язку з воєнними злочинами росіян в Україні.

У Монголії пояснили, що не заарештували Путіна, оскільки країна опинилася в ситуації енергетичної залежності, що ускладнює можливість арешту російського диктатора за ордером МКС.